10:19 / 08.03.2019.

Autor: V.M./HRT

Vikend snažnih žena u zagrebačkom Dokukinu

Obscuro Barroco

Obscuro Barroco

Foto: - / -

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena u Dokukinu zagrebačkog KIC-a održava se vikend program posvećen nagrađivanim dokumentaristicama.
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena u Dokukinu zagrebačkog KIC-a održava se vikend program posvećen nagrađivanim dokumentaristicama.

Filmovi iz programa raznovrsnih su tema i autorskih pristupa, a portretiraju iskustva žena unutar obiteljske i društvene dinamike. U suradnji s Kino mrežom i Ženijalnim danima, program danas u 21 sat otvara film 'Druga strana svega' Mile Turajliće, jedan od nagrađivanijih dokumentaraca iz regije u posljednje vrijeme.

U sklopu programa je i zagrebačka premijera filma 'Lijek' Ane Opalić, koja je na rasporedu u subotu u 19 sati, te hrvatska premijeru izuzetno cijenjenog dokumentarca grčke redateljice Evangelie Kranioti, 'Obscuro Barroco' u nedjelju u 19 sati.

Program posvećen snažnim ženama donosi i dvije projekcije pobjednika Berlinalea, 'Ne diraj!' Adine Pintilie, koje su na rasporedu u subotu i nedjelju u 21 sat.

'Lijek' Ane Opalić je direktan i intimistički film koji prikazuje višemjesečni period u životu Tamare, redateljičine majke oboljele od raka. Nizanjem naizgled jednostavnih scena autorica daje uvid u njezin život, pitajući se, zašto uz takvu dijagnozu, njezina majka i dalje puši. Lijek je prikazan u programu prestižnog festivala DOK Leipzig. Nakon filma održat će se diskusija o 'osobnom' dokumentarizmu u kojoj će, osim Ane Opalić, sudjelovati Silvestar Kolbas (Sve o Evi), Renata Lučić (Kol'ko god nas noge nose) i Josip Lukić (Majči), a vodit će je Jasna Žmak.

Jedan od najcjenjenijih dokumentaraca prošle godine Obscuro Barroco grčke redateljice Evangelie Kranioti atmosferična je doku poema snimana u Brazilu. Bavi se potragom za osobnim ispunjenjem kroz intimnu i društvenu transformaciju, a nagrađena je na prošlogodišnjem Berlinaleu nagradom žirija Teddy.

U filmu se koriste dijelovi romana 'Meduza' legendarne brazilske književnice Clarice Lispector, koji je kod nas nedavno objavila izdavačka kuća Vuković & Runjić. Nakon projekcije filma, u nedjelju 20 h, održat će se predstavljanje knjige koje će voditi urednica izdanja Ursula Burger te prevoditelj s portugalskog Dean Trdak.

OBSCURO BARROCO TRAILER from Evangelia Kranioti on Vimeo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!