Vinkovački arheolozi istražuju unutrašnjost sarkofaga

12.07.2022.

20:36

Autor: Zrinka Perić/Daniel Gurov/Dnevnik/HRT

Iskopan rimski sarkofag pronađen u Vinkovcima

Iskopan rimski sarkofag pronađen u Vinkovcima

Foto: Davor Javorovic / Pixsell

Vinkovački arheolozi istražuju unutrašnjost sarkofaga - jučer iskopanog u Zvonarskoj ulici. 

Nakon što su sa sarkofaga skinuli oštećeni poklopac, arheolozi detaljno pregledavaju zemlju kojom je napunjen.

- Trenutno imamo par ulomaka keramike i kostiju koje nisu u svom prvobitnom položaju nego su takozvane plutajuće kosti, rekla je Edina Balić, konzervatorica u Gradskom muzeju Vinkovci.

- Špahtlama, mistrijama i fanglama će se vaditi sloj po sloj zemlje kako će nešto ne bi oštetilo što je eventualno ostalo unutra, rekla je Maja Krznarić-Škrivanko, muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Vinkovci.

Iako je grobnica opljačkana još u doba Antike, kažu - nadaju se da su im pljačkaši ipak nešto ostavili.

- Nadamo se da ćemo ipak na kraju naći nešto od nalaza, možda nekom pljačkašu u antičko doba kojemu je nešto bilo bezvrijedno, možda će nama biti vrijedan nalaz, dodala je Balić.

Istraživanje ovako vrijednog arheološkog nalaza mladoj arheologinji Edini velik je izazov.

- Mi smo svi tu mladi kolege, prvi put se susrećemo s iskopavanjem sarkofaga, pa se trudimo da to odradimo školski dobro, a da pri tome da to uzbuđenje ne ode u dekoncentraciju, poručila je Balić.

Kad ga očiste i istraže, kameni sarkofag bogatog Rimljanina bit će izložen za posjetitelje u lapidariju Gradskog muzeja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!