13:00 / 06.09.2018.

Autor: V.M./Z.T.K/HRT

Vinkovačko kazalište prvi put u zagrebačkom HNK-u

-

-

Foto: - / -

Gradsko kazalište 'Joza Ivakić' iz Vinkovaca sinoć je prvi put nastupilo na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu najavivši skore Vinkovačke jeseni.
Gradsko kazalište 'Joza Ivakić' iz Vinkovaca sinoć je prvi put nastupilo na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu najavivši skore Vinkovačke jeseni.

Zagrebačka je publika tako prvi put u HNK-u mogla vidjeti jednu predstavu vinkovačkog kazališta. To, može se reći, povijesno gostovanje najavljeno je šokačkim kolom ispred kazališta, a nakon predstave Vrzino kolo održani su i 'šokački divani' na kojima su najavljene 53. Vinkovačke jeseni.

53. Vinkovačke jeseni
U grad iz kojeg je u kazališni život krenulo prije gotovo 90 godina Ivakićevo "Vrzino kolo" ponovno se vratilo. Praizvedeno je u rujnu 1931. u Zagrebu u autorovoj režiji, iste godine premijerno je izvedeno u Osijeku, a nakon toga više nije našlo put do kazališnih dasaka.

I tako je bilo sve do prošle godine kada su predstavu vinkovački kazalištarci u suradnji s kolegama iz Pečuha ponovno postavili na scenu. I radnja je poput vrzina kola - izmjenjuju se spletke i ljubavni zapleti, začinjeni humorom, ali i folklorom.

Vinkovačko kazalište ima svoj profesionalni ansambl, a s Vrzinim kolom dosad su gostovali u Budimpešti, Pečuhu, i mnogim hrvatskim gradovima, a nastupili su i na splitskim Marulićevim danima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!