13:37 / 20.02.2018.

Autor: mš/HRT

Violončelistička poslastica Enrica Dinda

Enrico Dindo (Foto: Dinko Bažulić za HRT)

Enrico Dindo (Foto: Dinko Bažulić za HRT)

Foto: - / HRT

Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a 'Vrhunci romantizma' iz Majstorskog ciklusa ovog četvrtka u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
Koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije 'Vrhunci romantizma' iz Majstorskog ciklusa ovog četvrtka u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
 
Šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, Enrico Dindo, dirigentski podij ovaj put prepušta maestru Danielu Kawki, umjetniku osobito naklonjenom djelima njemačkoga kasnog romantizma, ali i glazbi 20. stoljeća. Dindo to čini s posebnim razlogom: da se kao solist potpuno prepusti čarima kapitalnog djela violončelističkog repertoara - Koncerta za violončelo i orkestar u h-molu  Antonína Dvořáka. U istom tonalitetu, kao i u, ove sezone prepoznatljivom, romantičkom izričaju, slijedi jedna od najljepših kasnoromantičkih simfonija – Patetična – nastala dvije godine prije Dvořákovog Koncerta, ujedno posljednja simfonija Petra Iljiča Čajkovskog.

Daniel Kawka je redovito pozivan pred najveće europske ansamble. Važne su njegove suradnje sa Sanktpeterburškom filharmonijom, Ruskim nacionalnim orkestrom, Nacionalnim simfonijskim orkestrom Seula, Simfonijskim orkestrom Islanda, orkestrom London Sinfonietta, Francuskim nacionalnim orkestrom, Filharmonijom Francuskog radija, Nacionalnim simfonijskim orkestrom RAI-a, Orkestrom Nacionalne akademije Santa Cecilia, Orkestrom Toskane, Ansamblom InterContemporain. Kawka je glazbeni direktor Ensemble Orchestral Contemporain i Simfonijskog orkestra Ose. Sa svakim ansamblom s kojim radi približava i produbljuje svoje razumijevanje vrste repertoara, bilo suvremenog, klasičnog, romantičnog ili modernog. Danas se njegov rad cijeni kroz široke dosege i izuzetnu diskografiju.

Enrico Dindo rođen je u obitelji glazbenika. Violončelo je počeo učiti sa šest godina. Diplomirao je na Konzervatoriju Giuseppe Verdi u Torinu, te se usavršavao kod Egidia Rovede i Antonia Janigra. Od 1987. do 1998. bio je glavni violončelist Orkestra milanskog Teatro alla Scala. Dobitnik je prve nagrade na natjecanju Rostropovič u Parizu 1997., pri čemu je slavni ruski umjetnik rekao: 'Dindo je violončelist osobitih kvaliteta, potpun umjetnik i oblikovan glazbenik s izvanrednim tečnim zvukom i divnim talijanskim glasom'.  U veljači 2007. imenovan je glavnim dirigentom Simfonijskog orkestra Sanrema. Snima za etiketu Decca, a svira na violončelu Pietro Giacomo Rogeri (ex Piatti) iz 1717. koji mu je povjerila Zaklada Pro Canale. Od sezone 2015./2016. Enrico Dindo je šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a.

U 'Vrhunce romantizma', sve koji, dan uoči koncerta u 18 sati, svrate u Talijanski institutu za kulturu (Preobraženska 4), uvest će maestro Dindo predavanjem o programu koncerta koje će obogatiti i sviranjem ulomaka Dvořákovog Koncerta uz pijanističku pratnju Filipa Faka.


Izravni prijenos ovog koncerta možete pratiti na Trećem programu Hrvatskog radija (HTV – HR3) ili putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću multimedijske usluge HRTi, a snimku ćete moći pogledati na Trećem programu Hrvatske televizije (HRT – HTV3) u jednom od nedjeljnih termina rezerviranom za klasičnu glazbu tijekom ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!