17:29 / 09.04.2020.

Autor: V.M./Hina

Virtualni obilazak rodne kuće Petra Preradovića

-

-

Foto: - / -

Rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici, danas suvremeni interpretacijski centar u kojemu se organiziraju različita kulturna događanja, u novonastaloj se situaciji može razgledati samo virtualno.
Rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici, danas suvremeni interpretacijski centar u kojemu se organiziraju različita kulturna događanja, u novonastaloj se situaciji može razgledati samo virtualno.

Preradovićeva kuća otvorena je prošle godine, a renovirala ju je i adaptirala Općina Pitomača, sredstvima EU programa Interreg Prekogranične suradnje Mađarska Hrvatska, u okviru projekta ‘Preradović & Csokonai’.

Kuća slavnog hrvatskog pjesnika i književnika do sada je nekoliko puta temeljitije obnavljana, temeljitije 1968. kada je u njoj uređen jedan od prvih muzeja posvećenih nekom književniku.

Nakon 50 godina utjecaja osmišljena je kao suvremena kulturno-turistička atrakcija nadahnuta pjesnikovim životom i djelom. Tim projektom obnovljeno je i rekonstruirano krovište, postavljena je nova stolarija, fasada te instalacije, a za postav su se pripremili  još podrum i potkrovlje.

Panoramske fotografije Preradovićeve kuće, izgrađene 1775. godine na brežuljku usred sela, mogu se pronaći ovdje.

U ulaznom dijelu (hodniku) obnovljene Kuće nalazi se multimedijalni izložak ‘Virtualna Stvarnost’ gdje se može vidjeti 3D rekonstrukcija rodne kuće Petra Preradovića kroz koju se može prolaziti. Iz ulaznog dijela ide se u prostoriju gdje je info pult i suvenirnica sa LED LCD 24’ ‘multitouch’ ekranom sa informacijama o turističkoj ponudi općine Pitomače, ali i okolice.

Prva prostorija postava daje uvid u najranije dane, djetinjstvo i rane školske dane pružajući informacije o karakteristikama života u zavičaju (koji će napustiti). Kako stoji na stranicama projekta, druga prostorija postava približava posjetiteljima ‘vojne putove Petra Preradovića koji su prožeti stalnim iskliznućima u pisanu riječ, istraživanje jezika i pjesničkog izražavanja uslijed upoznavanja i druženja s preporoditeljima.

Treća je u potpunosti posvećena Preradovićevom pjesništvu - Cvijeće, Bilje i Presadi (kako je sam pjesnik podijelio svoje pjesme u zbirci Pervenci) temelj je za interpretaciju njegovog stvaralaštva, a svaki od ta tri segmenta daje karakteristike njegovih pjesničkih motiva (romantična ljubav, domovina, jezik, nacionalni ponos) koji proizlaze iz njegova stava i razmišljanja o životu i svijetu. 

Interaktivnim sadržajem poput dovršavanja pjesme, zajedničko slaganje stihova ili kvizova o pjesničkim interpretacijama moguće je dodatno angažirati posjetitelje, ali i zabaviti ih.

Podrumski prostor (pod naslovom Susreti) mjesto je susreta između posjetitelja i Petra Preradovića u hologramskom obliku, ostavren s pomoću pitanja (unaprijed predodređenih) koje posjetitelji mogu odabrati i dobiti od ‘živog pjesnika odgovor direktnim citatom iz njegove poezije, autobiografije, pisama ili odgovora koji čine interpretaciju pjesama.

Potkrovlje donosi sadržaj drugih o Preradoviću, odnosno likovna, glazbena, teorijska i druga pisana djela koja govore o njemu ili predočuju njegov rad, Preradovićeva obitelj i nasljednici te hommage prvom muzejskom postavu iz 1968. godine i ljudima koji su ga radili. Tu se može pregledati audio-vizualne zapise o Grabrovnici i pjesniku, poslušati skladbe nastale na temelju Preradovićevih pjesmi, prolistati njegove pjesničke zbirke.
Stalni postav Kuće Petra Preradovića

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!