Riješen misterij podrijetla Višeslavove krstionice

28.02.2023.

12:21

Autor: Ana Dobrović/Dnevnik/HRT/IMS

Višeslavova krstionica

Višeslavova krstionica

Foto: HTV / HRT

Višeslavova krstionica - jedan od najvažnijih spomenika hrvatske kulture iz ranog srednjeg vijeka - desetljećima je predmet stručnih rasprava. Ponajprije o tome odakle potječe. Profesor Ante Uglešić sa zadarskog Sveučilišta kaže da je došao do velikog otkrića i dokaza kojima potvrđuje da je nedvojbeno pripadala gradu Ninu.


Krsni zdenac s imenom kneza Višeslava, koji potječe iz 9. stoljeća, javnosti je postao poznat nakon što je 1852. otkriven u kapucinskom samostanu na otočiću Giudecca u Veneciji, odakle je iduće godine prenesen u venecijanski muzej Correr.

- Najupečatljiviji su zapravo arheološki nalazi, zatim povijesni izvori od kojih je cijeli niz novih i koji potvrđuju da je zapravo Višeslavov krsni zdenac bio u Ninu do negdje 1727., kada je srušena krstionica otuđen je iz Nina, kazao je Ante Uglešić, Sveučilište u Zadru, Odjel za arheologiju.

Jedan od dokaza o njezinu podrijetlu je, kaže, činjenica koja je potvrđena - da krstionica izgleda onako kako se opisuje u povijesnim izvorima iz 18. i 19. stoljeća.

- Jednako tako vrlo je važna činjenica da tog svećenika Ivana koji se javlja na krstionici treba povezati sa svećenikom Ivanom koji je bio pouzdanik hrvatskih narodnih vladara i Pape i koji je kao osoba povezan s uspostavom ninske biskupije, kazao je Uglešić.

Također, tvrdi kako je neupitno da su na krstionici vidljivi tragovi požara, ali i čišćenja, te vatre i dima koji su ušli u pore.

- Veliko je značenje ovog otkrića upravo zbog toga što je, posebno posljednjih 15-ak godina, u znanstvenim krugovima došlo do pojave jednog vala znanstvenika istraživača koji osporavaju ili negiraju pripadnost krstionice Ninu i ninskoj crkvi, kazala je Marijana Ramov, Grad Nin, Odjel za kulturu i informiranje.

- Na jednom mjestu imamo okupljenu svu znanstvenu legitimnu i važnu građu koja će sigurno pridonIjeti raspravama i ako Bog da i konačnom razrješenju pitanja Višslavove krstionice u Ninu, kazao je don Zdenko Dundović.

Pisani izvori, rezultati arheoloških istraživanja i povijesna građa - sve se to našlo u knjizi prof. dr. sc. Ante Uglešića "U potrazi za Višeslavovom krstionicom", koja će uskoro biti predstavljena široj javnosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!