Ekskluzivno: ''Vivat Rex'' nakon 112 godina pred očima javnosti

27.02.2023.

20:41

Autor: Maja Njirjak/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

''Vivat Rex''

''Vivat Rex''

Foto: HTV / HRT

Galerija Klovićevi dvori priprema veliku retrospektivu slikara Otona Ivekovića, čije je otvorenje najavljeno za 16. ožujka. Prvi će put biti pred očima javnosti, nakon više od 100 godina, i višemetarska slika ''Vivat rex'' koja je bila u depou Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, a dopremljena je i slika iz đakovačke Gradske vijećnice. Ekskluzivno donosimo prve snimke.

Posljednji je omot skinut i slika ''Bitka kod Gorjana'' prvi će put biti na zidu koji nije Đakovačka mala vijećnica. 

- Nema podataka da je ikada demontirana, no vidjeli smo po ostacima čavala da je bila demontirana u nekom trenutku, vjerojatno kada je bila neka obnova, rekao je Slobodan Radić, voditelj odjela štafelajnog slikarstva, Hrvatski restauratorski zavod. 

Prvi je put, nakon više od 100 godina pred očima javnosti i slika ''Vivat Rex''. 

Dosad je čuvana u depou Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, namotana na valjak. Sada ima novi elastični sustav, a čak mjesec dana na njoj su radila 3 restauratora: 

- Ustvari, kako je bila namatana, imala je lomove, gdje su nastala oštećenja na tim područjima, istaknuo je Radić. 

Slika veličine 5 x 2,5 metra - prikaz je Cetinskog sabora iz 1527. Iveković ju je naslikao na poziv Izidora Kršnjavoga, a kao opoziciju velikoj Medulićevoj izložbi, koju je Meštrović organizirao u Rimu. 

- Znamo da su oni odbili izlagati u ugarskom i austrijskom paviljonu, već su se odlučili izlagati u srpskom. U tom trenutku Izidor Kršnjavi, koji je bio meritum u našim prostorima, organizira izložbu u čast Habsburgovcima, govori Petra Vugrinec, voditeljica programa Galerije Klovićevi dvori. 

Uz privatne kolekcije, 2/3 radova stižu iz Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Hrvatskog povijesnog muzeja i NSK, te iz muzeja drugih zemalja:  

- Iz narodnog muzeja Srbije, iz umjetničke galerije BiH i jedan kuriozitet koji do sada nismo imali, a to je nacionalna galerija Bugarske, rekla je Danijela Markotić, autorica izložbe i kustosica. 

Čak 230 slika - retrospektiva je Otona Ivekovića, koji je stvarao na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.  

- U njegovom stvaralaštvu možemo naći karakteristike i historijskog i historicizma i romantizma. Tih nekih pravaca 19.stoljeća, ali vidimo i šarenu paletu poentilizam, slikanja u pleneru naglasila je Snježana Pintarić, autorica izložbe.

Bit će to jedno novo čitanje i bolje razumijevanje ovog umjetnika, poznatog kao slikara Zrinskih. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!