14:27 / 09.01.2020.

Autor: V.M./Kultura s nogu/HRT

Vlasta Delimar: 'Ah moji umjetnici, moji ljubavnici'

-

-

Foto: - / -

Večeras, 9. Siječnja, u zagrebačkom Domu HDLU-a održat će se performans i otvorenje izložbe Vlaste Delimar pod nazivom '40 godina art ljubavi Vlaste Delimar' kojim umjetnica obilježava 4 desetljeća djelovanja.
Večeras, 9. Siječnja, u zagrebačkom Domu HDLU-a održat će se performans i otvorenje izložbe Vlaste Delimar pod nazivom '40 godina art ljubavi Vlaste Delimar' kojim umjetnica obilježava 4 desetljeća djelovanja.

Izložba je dio ciklusa opsežno zamišljenog predstavljanja čija provedba je planirana u gradovima bivše Jugoslavije (Ljubljana, Zagreb, Rijeka, Sarajevo, Novi sad, Beograd, Podgorica, Skopje) tijekom 2020. godine.

- U prostoru Galerije Bačva održat će se performans 'Ah moji umjetnici, moji ljubavnici' u suradnji s Milanom Božićem i opernim pjevačem Nevenom Palečekom Papagenom koji će ovom prilikom uglazbiti tekstove uz atmosferu koju stvara odjek muškog baritona, u specifičnoj akustici koju pruža Galerija Bačva. Performans je baziran na memoriji sjećanja umjetnice na neke umjetnike s kojima je kroz zajedničke razgovore, druženja i iskustva stvarala vlastite performanse, najavljuju iz HDLU-a.

Okrugle 2020. godine umjetnica se vraća na mjesto svoje prve samostalne izložbe (1981.) – u Galeriju PM Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

- Izložba se sastoji od četrdeset crno bijelih fotografija radova koje čine prostornu instalaciju i fingiraju filmsku traku za analogne fotoaparate. Odluka da fotografije budu izrađene crno / bijelo proizlazi iz romantične činjenice da je umjetnica svoje djelovanje počela uz crno bijelu fotografiju i one kao takve imaju posebno energetsko značenje, stoji u najavi izložbe.

Četrdeset fotografija smještenih na crnu traku bit će postavljene duž cijelog zida Galerije PM, ostavljajući samo jedan prazan prostor: ulaska i izlaska iz galerije koji ne omogućavaju zatvaranje kruga već ostavljaju simboličan prostor za buduća umjetnička istraživanja.

- Od prvog samostalnog performansa Vlaste Delimar, održanog 1980. godine u Galeriji SC u Zagrebu prošlo je punih 40 godina. Svojim performansima, Delimar se na suvremenoj hrvatskoj umjetničkoj sceni profilirala kao jedna od glavnih aktera performativne umjetničke prakse, podsjećaju organizatori izložbe.

Njezin prvi javni nastup 1979. godine, naziva 'Pokušaj poistovjećenja', u suradnji sa Željkom Jermanom, održan u kultnoj Galeriji Podroom u Zagrebu, otvorio je dugogodišnje propitivanje tijela, intimnosti, društvenog okruženja i ljudskih odnosa kroz provokativne i snažne performanse.

Pogledajte gostovanje Vlaste Delimar u emisiji Kultura s nogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!