19:50 / 10.01.2020.

Autor: Inja Svetl/V.K./HRT

Vlasta Delimar, ruštiteljica tabua bez kompromisa

-

-

Foto: - / -

Konceptualna umjetnica Vlasta Delimar obljetnicu svojeg stvaralaštva obilježava projektom "40 godina art ljubavi Vlaste Delimar".
Konceptualna umjetnica Vlasta Delimar obljetnicu svojeg stvaralaštva obilježava projektom "40 godina art ljubavi Vlaste Delimar". Riječ je o izložbi fotografija i performansu u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, gdje je 81.-e imala prvu samostalnu izložbu.

Kao "lady Godiva" gola na konju prošetala je gradom - jedni su pljeskali, većina se sablaznila - bio je to samo jedan od projekata pionirke performansa, jedne od ključnih figura hrvatske body art  scene, Vlaste Delimar koja beskompromisno ruši mnoge tabue, propituje malograđanski moral, njegov licemjerni zazor od seksualnosti, nagog tijela pri čemu se vlastitim koristi kao medijem svoje umjetničke prakse.

O tome svjedoče fotografije i novi performans "Ah moji umjetnici, moji ljubavnici", gdje pjevani tekstovi i filmski inserti vode kroz njezin život i  stvaralaštvo.

- Zaista sam svih tih godina radila čisto, iskreno, nikada se nisam povodila za trendovima. Ja shvaćam svoje tijelo kao jedan veliki poligon slobode. Svakom bi poručila mislite svojom glavom, oslonite se na sebe, a tek onda na ono što nam drugi govore, poručuje Delimar.

- Ono što je kod Vlaste zanimljivo je da ona uvijek propituje taj malograđanski odnos prema tijelu, a onda položaj žene u društvu, položaj jedinke u društvu, mogućnosti slobode, naglašava Josip Zanki, akademski slikar. 

I u ovom projektu, kao suradnik i podrška, uz autoricu je njezin životni partner

- Radi se zapravo o vrsti žene, ja bih volio da ima više takvih žena hrabrih, odvažnih, pametnih, govori Milan Božić, životni partner i suradnik. 

Novi projekt Vlaste Delimar ne završava u Zagrebu - autorica najavljuje turneju po velikim gradovima na području bivše Jugoslavije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!