Priče o povijesti isprepletene urbanim legendama

07:00 / 06.03.2022.

Autor: Marijana Kranjec/Suzana Balen/Regionalni dnevnik/HRT

Vlatka Daněk

Vlatka Daněk

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Trideset je godina pisala na češkom, a onda izdala knjigu na hrvatskom. Vlatka Daněk, nekadašnja novinarka češkog manjinskog lista Jednota, autorica je knjige Bilo jednom u Daruvaru, jedinstvene zbirke priča o povijesti grada u kojima se činjenice isprepliću s urbanim legendama.

Ovako je otprilike velik pravi daruvarski diatretum, onaj koji čami u depou Kunsthistorische museum u Beču je otprilike ovakva posudica od stakla. Do veličine pehara, otkriva Vlatka Daněk, posudicu je dovela kriva interpretacija fotografije snimljene tridesetih godina. Jer je u muzeju posudica postavljena na drveno postolje. 

- I tako se proširila priča da je baš car išao kroz Daruvar, pio vino iz ovog pehara, daruvarsku graševinu. I tako je nastao ovaj vinodarski pehar koji nema ništa s rimskom ljevanicom, priča Vlatka.

Jedna je to od priča o povijesti koje je otkrila šećući, istražujući i razgovarajući s nekima od aktera gradskih događaja. Sada ih donosi u knjizi Bilo jednom u Daruvaru, a u posljednjih pet godina sedamdesetak ih je objavila na regionalnim portalima.

- Ja mislim da je to knjiga koja je na jednu stranu precizna, a na drugu stranu - to o čemu piše nekako zna predočiti široj javnosti, kaže Miloslav Sohr, recenzent.

Ova umirovljenica, danas je i studentica češkog i bohemistike u Brnu i Pragu, no zauvijek neumorna istraživačica. Tek sada kaže ima se vremena posvetiti onome što ju je oduvijek zanimalo i što u novinarskoj svakodnevici nije stigla. Uz to izvrsna je u oba jezika, pa se ova knjiga našla među izdanjima daruvarskog ogranka Matice hrvatske.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!