08:18 / 02.10.2018.

Autor: M.Š./HRT

Vlatković i Dindo otvaraju Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a

-

-

Foto: - / -

U četvrtak, 4. listopada u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog otpočet će nova sezona Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a i to posve neuobičajeno – bez orkestra!
U četvrtak, 4. listopada u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog otpočet će nova sezona Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) i to posve neuobičajeno – bez orkestra!

Ipak, Andante i varijacije u B-duru  Roberta Schumanna donose toliku raskoš zvuka da je i sam skladatelj, napisavši ih 1843. za nekonvencionalni, ali moćan komorni sastav, morao potražiti veću dvoranu od kućnih salona za potpuni doživljaj zvuka. Posebnost ove izvedbe je i što združuje našega proslavljenog hornista Radovana Vlatkovića, maestra Enrica Dinda, vođu dionica violončela Branimira Pustičkog te cijenjene pijaniste Petru Gilming i Danijela Detonija.


                           Enrico Dindo na probi sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, u studiju Bajsić
                                                             (Foto: Marija Štilinović/HRT)
Enrico Dindo
rođen je u obitelji glazbenika. Violončelo je počeo učiti sa šest godina. Diplomirao je na Konzervatoriju Giuseppe Verdi u Torinu, te se usavršavao kod Egidia Rovede i Antonia Janigra. Od 1987. do 1998. bio je glavni violončelist Orkestra milanskog Teatro alla Scala. Dobitnik je prve nagrade na natjecanju Rostropovič u Parizu 1997., pri čemu je slavni ruski umjetnik rekao: Dindo je violončelist osobitih kvaliteta, potpun umjetnik i oblikovan glazbenik s izvanrednim tečnim zvukom i divnim talijanskim glasom.  U prosincu 2001. utemeljio je kulturnu udrugu I Quattro Cavalieri i njezin je umjetnički direktor. Komorni ansambl I Solisti di Pavia čiji je glazbeni direktor dio je te udruge, kao i Pavia Cello Academy na kojoj predaje violončelo. Profesor je violončela i na Konzervatoriju Talijanske Švicarske u Luganu. U veljači 2007. imenovan je glavnim dirigentom Simfonijskog orkestra Sanrema. Snima za etiketu Decca, a svira na violončelu Pietro Giacomo Rogeri (ex Piatti) iz 1717. koji mu je povjerila Zaklada Pro Canale. Od sezone 2015./2016. Enrico Dindo je šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a.


                             Branimir Pustički (prva s desna) na probi Simfonijskog orkestra HRT-a
                                                                 (Foto: Marija Štilinović/HRT)


Violončelist Branimir Pustički diplomirao je u klasi Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te se usavršavao kod Reinharda Latzka u Beču i Jakoba Kullberga u Stavangeru, Norveška. Laureat je mnogih domaćih i inozemnih natjecanja i nagrada od kojih se ističu Nagrada za mladog glazbenika godine Zagrebačke filharmonije i American Expressa, prva nagrada i nagrada publike na međunarodnom natjecanju Johannes Brahms u Austriji te prva nagrada i nagrada HDS-a na natjecanju Boris Papandopulo u kategoriji komorne glazbe. Solistički nastupa uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, Hrvatski barokni ansambl, Ukrajinsku državnu filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar Human Rights i Zagrebački orkestar mladih, a za HRT je snimio djela za violončelo i orkestar hrvatskih skladatelja J. Tkalčića, M. Ruždjaka i M. Kelemena. Uz stalne komorne sastave Trio 1887 i Gudački trio Pustički, često nastupa s istaknutim umjetnicima na koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, pa je osim redovitih nastupa u većini europskih zemalja ostvario koncerte i turneje u Japanu, Meksiku i SAD-u. Vođa je dionice u Simfonijskom orkestru HRT-a, a u istom svojstvu surađuje sa Kopenhagenškom filharmonijom i orkestrom Human Rights. Od 2014. asistent je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te predaje na majstorskim tečajevima na Braču, Polstjärnepriset u švedskom Vänersborgu i na Sveučilištu u Stavangeru u Norveškoj.

Petra Gilming maturirala je klavir u klasi prof. Kamelije Zavrl u Zagrebu 1995., a diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana 2000. godine, te je u istoj klasi i magistrirala 2007. Usavršavala se na seminarima uglednih pedagoga i u klasi prof. Luigia Mostaccia na poslijediplomskom studiju u Spilambertu, Italija. Laureat je velikog broja nacionalnih i međunarodnih natjecanja (Zagreb, Pinerolo, Moncalieri i Pietra Ligure). Dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, nagrade Radio podija, nagrade dekana Muzičke akademije u Zagrebu, nagrade Darko Lukić 2000. i nagrade Hrvatskog glazbenog zavoda. 2015. osvaja prvu nagradu na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo te nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja u kategoriji komornih sastava. Surađuje s istaknutim domaćim i inozemnim umjetnicima, članica je Hrvatskog klavirskog trija i Trija 1887. Od 2005. umjetnički je suradnik na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru Muzičke akademije u Zagrebu.                            
  Danijel Detoni                                                        Petra Gilming

Danijel Detoni
glazbeno je obrazovanje počeo u Zagrebu u klasi Olge Detiček u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog, a nastavio u razredima Lászla Baranyayja i Balázsa Kecskésa na Glazbenom sveučilištu Liszt Ferenc u Budimpešti te Itamara Golana na Konzervatoriju u Parizu. Kao solist i komorni glazbenik gostovao je na prestižnim festivalima poput Varšavske jeseni, Muzičkog biennala Zagreb, festivala Musica Danubiana u Ljubljani, Dubrovačkih ljetnih igara, Osorskih glazbenih večeri, festivala Julian Rachlin & Friends i mnogih drugih. Surađivao je s prvorazrednim umjetnicima kao što su Katarina Livljanić, Radovan Vlatković, Ivana Lazar, Kajana Pačko, Boris Brovtsyn, Itamar Golan, Gábor Boldoczki, Krešimir Stražanac, Irvin Venyš, Boris Andrianov, David Aaron Carpenter. Od ranih dana strastveni je komorni glazbenik. Od 2009. podučava klavir, a od 2015. klavir i komornu glazbu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.


U nastavku programa, maestro Enrico Dindo, kao šef-dirigent, i Radovan Vlatković, kao solist, pridružit će se Simfonijskom orkestru HRT-a u izvedbi Koncerta za rog i orkestar  Johna Williamsa, skladatelja poznatijeg po glazbi za filmove Ratovi zvijezda, Ralje, Superman, E. T., Indiana Jones, Schindlerova lista, Harry Potter... Za kraj će Simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Dinda odsvirati Schumannovu 2. simfoniju u C-duru, op. 61.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!