Vremenska kapsula Mirana Šabića

29.06.2018.

10:00

Autor: E.L.S./V.Z./HRT

default error photo
U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorena je izložba "Vremenska kapsula" Mirana Šabića.
Uređujući svoj atelijer na tavanu obiteljske kuće u Samoboru, akademski slikar i kipar Miran Šabić naišao je na skriveno blago iz djetinjstva, igračke, knjige, medalje..., spakirao ih u vremensku kapsulu i sačuvao za sva vremena.

Tako je nastala i ova izložba, koja razigranošću i duhovitošću, ali i točkama prepoznavanja vlastitih simbola djetinjstva, osvaja simpatije posjetitelja.

Boravkom u biološkom laboratoriju ostvario je još jedan san iz djetinjstva jer je tada na poseban način bio zaljubljen i u biologiju i u likovnu umjetnost. One su se ovom izložbom dotaknule, spojile i ispričale novu priču. A u moru muških junaka iz djetinjstva našla se, potpuno neočekivano, i jedna barbika.

To je bila moja, imao sam puno tih action mana, onda mi je bilo logično da oni imaju neku ženu i onda sam molio mamu da kupi barbiku. Poanta ovoga svega je da su to moje osobne stvari iz djetinjstva ali većina djece koja je odrastala devedesetih može se poistovjetiti, to su manje-više univerzalne igračke kao recimo lego kocke, šah…svi su to prošli u djetinsjtvu, izjavio je Šabić.

Iako obožava sadašnjost, posljednjih ga nekoliko godina posebno inspririraju sjećanje, memorija, nostalgija za prošlošću, što je bila i tema njegova doktorskog rada.

A nekako usporedno s putovanjem kroz vlastito djetinjstvo, dogodilo mu se roditeljstvo. I mala se Rita provozala tatinim muzejom djetinjstva.

Jako kratko sam roditelj, samo osam tjedana, nije direktno vezano za ovu izložbu ali je dijete jedan dodatan motiv, imam potrebu se još više truditi i raditi kada vidim nju, kaže slikar.

Uživajte u otvorenoj vremenskoj kutiji i prisjetite se nedavne prošlosti, poziva autor, koja se uz sve suvremene uređaje doima jako davnom. Izložba je otvorena do sredine srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!