Vrhunski glazbenici okupljeni na jubilarnom festivalu sv. Marka

30.04.2018.

12:34

Autor: V.M./Lj.S./HRT

Vladimir Kranjčević

Vladimir Kranjčević

Foto: - / -

Već puna dva desetljeća u Zagrebu su dio travnja i svibnja rezervirani za Festival svetoga Marka. vrhunski glazbenici i zaljubljenici u klasičnu glazbu okupljaju se na Gornjem gradu - u crkvi sv. Marka, ali i drugim prostorima.
Već puna dva desetljeća u Zagrebu su dio travnja i svibnja rezervirani za Festival svetoga Marka. Tako je i ovog proljeća, na jubilarnom okupljanju vrhunskih domaćih i stranih glazbenika i zaljubljenika u klasičnu glazbu na Gornjem gradu - u crkvi svetoga Marka, ali i drugim prostorima glazbe.

Kada je godine 1999. festival utemeljen, trebao je biti dopuna glazbenog života grada. Dva desetljeća poslije, brojnim nastupima vrhunskih domaćih i svjetskih umjetnika, poziv za nastup na tom festivalu smatra se prestižnim.

Ono što je osnivač i dugogodišnji ravnatelj festivala profesor Neven Valent želio, to se zaista i ostvarilo: vrhunski komorni glazbenici i komorni sastavi prodefilirali su ovim festivalom,  kaže programski savjetnik Festivala sv. Marka Vladimir Kranjčević.

Nastavljena je i tradicija predstavljanja glazbeničkih obitelji, među njima su i Dešpalji, Draušnici i Begovići: uz komorni sastav Zagrebačke filharmonije i dirigenta Pavla Dešpalja na oboi je zasvirao Georg Draušnik, na violini sin Martin, a na violončelu nećakinja Neva Begović.

Ovo ljeto je maestro Kranjčević pitao bismo li htjeli realizirati taj koncert, onda sam malo nagovarao tatu, on je pristao i eto, tu smo,  napominje Martin Draušnik, a dirigent i skladatelj Pavle Dešpalj dodaje: Jako, jako sam uzbuđen zbog toga i jako me veseli ovaj projekt. Zahvalan sam maestru Kranjčeviću što ga je organizirao.

I ove godine, koncertom Oratorijskog zbora Cantores Sancti Marci, koji obilježava 30 godina rada, prisjetit će se i prerano preminulog osnivača festivala Nevena Valenta, a nagrada za najviši umjetnički doprinos festivalu, koja nosi njegovo ime, dodijelit će se 6. svibnja, na kraju festivala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!