Vrlo uspješni Interliber je završio

14.11.2021.

21:21

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Interliber, 14.11.2021.

Interliber, 14.11.2021.

Foto: HTV / HRT

Na Zagrebačkom velesajmu završio je 43. međunarodni sajam knjiga Interliber, vodeći sajam knjiga na ovim prostorima.

Više od 230 izlagača iz 14 zemalja tijekom šest dana promoviralo je svoje naslove u paviljonima 5,6 i 7a.

U sklopu popratnog programa, svaki dan, na galeriji paviljona 5 održavale su se prezentacije i predstavljanja knjiga s poznatim piscima poput Damira Karakaša, Davora Rostuhara, Đurđice Čilić i drugih, a večernji program bio je rezerviran za Premium program Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK na kojem su urednici hrvatske književne scene ugostili domaće i inozemne pisce, javne osobe i književne kritičare.

Interliber je otvorio Boris Milošević, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, a direktorica Zagrebačkog velesajma dr.sc. Dina Tomšić na otvorenju je istaknula:

- Nema zamjene za poslovna događanja poput međunarodnih sajmova u živo. Sve virtualne ekstenzije sjajna su pomoć kojom se obogaćuje sadržaj sajamskog događanja i nakon samog održavanja sajma kroz godinu, a izravan web i tv prijenos pružaju priliku posjetiteljima koji nisu u mogućnosti doći na Interliber da budu uključeni u temu koju vole. Međutim, posjetitelji koji dođu do nedjelje na Interliber, uživat će u njemu svim svojim osjetilima: dodirom, vidom, sluhom, njuhom i okusom žive atmosfere u carstvu knjiga. To je svrha Interlibera! Neprocjenjivo i nezamjenjivo. Ponovno povezivanje i stvaranje doživljaja u živo ljude čini sretnima. Spoznaja koju nismo možda dovoljno znali cijeniti prije pandemije.

Interliber je obišao i Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske zajedno sa suradnicima dr. sc. Davorom Božinovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova, dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek, ministricom kulture i medija i prof. dr. sc. Radovanom Fuchsom, ministrom znanosti i obrazovanja te se u obilasku sajma zadržao više od 2 i pol sata.

Tom prilikom premijer je izjavio:

- Čestitam prije svega organizatorima 43. Interlibera, čestitam svim izdavačima i ministrici kulture i medija. U konačnici, u ovoj Godini čitanja smo ponovo u mogućnosti se okupiti ovdje na Zagrebačkom velesajmu, zadržati tradiciju, zadržati Interliber kao referentnu točku hrvatskog izdavaštva. Današnji razgovori sa brojnim izdavačima su vrlo pozitivni i optimistični. Svi smatraju da su puno bolje okolnosti nego što su očekivali jer znamo da je pandemija korona virusa utjecala na sve sfere života pa tako i na izdavaštvo i na čitanje. Čestitam organizatorima i direktorici jer su sjajno organizirali sve u okviru epidemioloških mjera i covid potvrde čime se jamči sigurnost posjetitelja. Mi ćemo kao Vlada nastaviti i dalje ulagati u znanost i obrazovanje.

Sajam je uspješno organiziran i održan po svim epidemiološkim mjerama čime se svrstao na mjesto najsigurnije kupnje u gradu. Ulaz je bio dozvoljen osobama sa valjanom EU digitalnom putovnicom, a omogućeno je i brzo testiranje. Paviljoni su na ulazima imali digitalne displaye te se u svakom trenutku mogao pratiti broj posjetitelja. Svi izlagači izrazili su zadovoljstvo zbog ponovnog povratka Interlibera na pozornicu najvažnijih kulturnih događaja ove jeseni kao i s cjelokupnom organizacijom sajma. 

Zagrebački velesajam dočekao je izlagače s izjavom:

- Kako je dobro vidjeti vas opet, a ispratio ih sa: „Hvala u ime organizatora i više od 55.000 posjetitelja za uživanje u sigurnom Interliberu sa svih 5 osjetila.“

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!