16:03 / 24.09.2020.

Autor: I.D./Ines Milanković/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Vučedol - od iskapanja do filma otkriva svoju bogatu kulturu

-

-

Foto: - / -

Vučedolska kultura jedina u prapovijesti - sve do moderne Hrvatske - pokriva prostor od Dunava do Jadrana, a iz Srijema se proširila na 13 europskih zemalja.
Jedan od turističkih, ali prije svega arheološki poznatih lokaliteta jest Vučedol u blizini Vukovara. U tijeku su iskapanja pod vodstvom profesora Aleksandra Durmana, koji je ujedno i scenarist filma koji bi još više trebao pridonijeti promidžbi bogatog nalazišta.

Vučedolska kultura jedina u prapovijesti - sve do moderne Hrvatske - pokriva prostor od Dunava do Jadrana, a iz Srijema se proširila na 13 europskih zemalja.

- Da vidite tu razinu civilizacije, ništa u Europi u tom času nije na toj razini, kaže prof. Aleksandar Durman, arheolog i scenarist.

- Ovogodišnji rezultati nam pokazuju upravo koliko je Vučedolac bio organiziran tako da je izdvajao stambene dijelove naselja, kazala je Mirela Hutinec, voditeljica istraživanja i ravnateljica Muzeja vučedolske kulture.

Prvi su razvili serijsku proizvodnju metala, njihovo je i prvo slikovno pismo, a o civilizacijskim dosezima svake godine otkrivamo sve više i više.

Najpoznatiji nalaz je Vučedolska golubica- keramička posuda iz svakodnevne upotrebe. Upravo je njoj posvećen drugi dokumentarno-igrani film o životu na Vučedolu.

- Mislim da je serijal napravljen tako da proširi promidžbu i objasni malo vizualizacijom kakav je život bio na samom lokalitetu, kaže Darko Puharić, redatelj i producent serijala o vučedolskoj kulturi.

Arheolozi su u završnoj fazi istraživanja na poziciji budućeg planetarija u sklopu arheološkog parka Vučedol čija se izgradnja očekuje kroz tri godine. Filmovima i zanimljivim sadržajima Vučedol zasigurno postaje nezaobilazna postaja kontinentalnog turizma.

Više doznajte u videozapisu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!