10:37 / 21.05.2020.

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Vuković Runjić: Proračun za kulturu neće biti teško oštećen

-

-

Foto: - / -

Od sljedećeg tjedna počinje isplata sredstava iz proračuna za kulturu Grada Zagreba – no time problemi zagrebačke kulturne scene ne prestaju. Gošća Vijesti iz kulture bila je pročelnica Ureda za kulturu Milana Vuković Runjić.
 Od sljedećeg tjedna počinje isplata sredstava iz proračuna za kulturu Grada Zagreba – no time problemi zagrebačke kulturne scene ne prestaju. Gošća Vijesti iz kulture bila je pročelnica Ureda za kulturu Milana Vuković Runjić.

Cijelu nezavisnu kulturni scenu potresla je prošlotjedna odluka Skupštine kojom je stavljen je van snage zaključak o hitnoj pomoći umjetnicima, a sada se, pak, najavljuje početak isplate nakon privremene mjere obustave sredstava.

Vuković Runjić napomenula je da je zaključak morao biti stavljen izvan snage jer je bila neprovediva jedna od njegovih pet točaka, ona po kojoj se u vrlo kratkom roku svim korisnicima trebalo platiti 70 posto sredstava, što je, kako je navela, u uvjetima pandemije i potresa i posljedične suspenzije proračuna doista bilo neodrživo.

- Proračunski udjel gradskih sredstava za kulturu je 6 posto, tako je odobreno i na Skupštini, za razliku od državnog proračuna za kulturu koji nije niti 1 posto. Ništa se razorno niti katastrofalno nakon ovog potresa neće dogoditi našim umjetnicima i umjetnosti, tvrdi Vuković Runjić.

No, od tih proračunskih 6 posto za kulturu, više od 90 posto odlazi na hladni pogon i plaće, a tek nešto više od 8 posto za programe.

- Ono što grad čini metropolom su njegove ustanove o kojima brine Ured za kulturu, ali isto tako brinemo i o nezavisnoj kulturi, nismo nikada prestali, niti to namjeravamo, odgovara pročelnica.

Ostaje, ipak, nejasno, kako to resorni gradski ured namjerava učiniti s obzirom na to da će na sjednici Skupštine 9. lipnja biti rebalans proračuna, a nije tajna da se očekuje i smanjenje sredstava za kulturu – prema neslužbenim najavama nezavisnima će se smanjiti za oko 30 posto, a institucijama za oko 20 posto.

- Kada se sve zajedno sagleda, proračun neće biti tako teško oštećen. Oko programa koji nisu mogli biti ostvareni u pandemijsko doba ili zbog posljedica potresa, mi smo u kontaktu s korisnicima i postoji mogućnost da podržimo izvedbe u drugom dijelu godine ili na drugoj lokaciji ili online, odgovara pročelnica Vuković Runjić.
Plesna scena pred kolapsom - upitni prostori i financiranje Pozvala je, također, udruge i umjetnike da na stranici Grada Zagreba pronađu poziv za dodjelu pomoći upućen onima koji svojom umjetnošću žele pridonijeti oživljavanju Zagreba u ljetnim mjesecima.

Nezavisna kulturna scene vrlo je nezadovoljna netransparentnošću postupka potpisivanja ugovora i dodjele programskih sradstava. Mnogi koji ih potpisali i poslali resornom gradskom uredu, nisu ih dobili natrag.

- Moram reći da je gradski Ured za kulturu jako nastradao u potresu. Ostali smo bez krova nad glavom, napravili smo alternativni ured u Muzeju suvremene umjetnosti i eventualna manja sporost u potpisivanju ugovora nastala je jedino zbog toga, odgovorila je Vuković Runjić.

Dodala je da je sada, kada se život vraća u normalu, iz Ureda otišlo preko tisuću ugovora, a i svi ostali će biti poslani.

Pogledajte gostovanje pročelnice Milane Vuković Runjić u Vijestima iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!