10:46 / 24.02.2020.

Autor: Ana Marija Ilić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Wagnerovi ‘Tristan i Izolda’ oduševili Rijeku

-

-

Foto: - / -

Riječka opera prvi je put u povijesti izvela operu Richarda Wagnera. Već dugo u Rijeci nije postavljeno takvo opsežno djelo koje traje četiri i pol sata. U subotu je, naime, u izvedeno središnje djelo Wagnerova opsežnog reformatorskog opusa.
Riječka opera prvi je put u povijesti izvela operu Richarda Wagnera. Već dugo u Rijeci nije postavljeno takvo opsežno djelo koje traje četiri i pol sata. U subotu je, naime, u HNK ‘Ivan pl. Zajc’ izvedeno središnje djelo Wagnerova opsežnog reformatorskog opusa ‘Tristan i Izolda’. 

U vrijeme kad opera istražuje nove načine komunikacije s gledateljima, HNK Zajc postavlja operu ‘Tristan i Izolda’, koju je sam skladatelj nazvao svojim najsmionijim i najoriginalnijim djelom.

- Muzičke pripreme traju preko četiri godine, režijske i produkcijske oko tri. Problem je s 'Tristanom i Izoldom' što ne možete to izvesti tako da imate neku B ligu pjevača, ili je A liga, ili je blizu A-lige, a ako nije, bolje je to ne raditi, ističe intendant kazališta Marin Blažević.

Pred poznatom američkom redateljicom Anne Bogart našao se težak zadatak; sjedinjavanje svih umjetnosti na sceni, u ideji koju Wagner naziva 'Gesamtkunstwerk' - sveobuhvatno djelo.

- Najveći je izazov u ovoj operi to što Gesamtkunswerk na scenu dovodi sve elemente, koji moraju biti maestralni poput glazbe, a u radnji, koja traje četiri i pol sata, zapravo se vrlo malo događa, komentira redateljica Anne Bogart.

Zahtjevne glavne uloge u romantičnoj glazbenoj tragediji o uzvišenoj ljubavi povjerene su velikim imenima opere - Larsu Clevemanu i Maidi Hundeling.

- Još moram gledati u note prije svake izvedbe, a ovu ulogu tumačim već 20 godina, otkriva Lars Cleveman, a Maida Hundeling dodaje: Za ovu ulogu potrebni su zreo glas, izvrsna tehnika i dobra kondicija. Ako je pjevač psihički spreman za ulogu, ona prestaje biti toliko teška, zaključuje Hundeling.

Unatoč tomu što opera traje nekoliko sati, izvedba je nadmašila očekivanja publike: Baš sam oduševljena, 4 sata su prošla začas; mislim da je pola kazališta plakalo, to je bio takav osjećaj, to su bili takvi umjetnici; savršenstvo izvedbe, dojmovi su gledatelja.

Sudeći prema reakcijama oduševljene publike, Rijeka je dobila operu o kojoj će se još dugo govoriti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!