Otvorena Providurova palača

20.04.2022.

20:08

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Zadar: Otvara se Providurova palača

Zadar: Otvara se Providurova palača

Foto: Dnevnik / HRT

Bogatim programom u atriju i na Trgu Petra Zoranića, u Zadru je u srijedu navečer otvorena obnovljena Providurova palača, koja s Kneževom čini kompleks Dvije palače.

Prostor Dvije palače, kako je najavio gradonačelnik Zadra Branko Dukić, postat će kulturni dnevni boravak Zadra otvoren svim građanima i posjetiteljima cijele godine.

- Velikih integriranih kulturnih priča ima puno, ali mi bismo, naravno, voljeli da ih je još više. Međutim, ovako velikih i uspješnih projekata kao što je ovaj kompleks Kneževe i Providurove palače u Zadru nema puno u Hrvatskoj, istaknula je na otvorenju ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Istaknula je zadovoljstvo što taj baštinski prostor od danas ponovno postaje kuća umjetnosti i kulture.

- Čini mi se kao da je bilo prije godinu ili dvije kad smo otvorili Kneževu palaču. Sve je išlo nekim svojim redom i jako smo sretni da je ovaj baštinski prostor od danas ponovno postaje kuća umjetnosti i kulture, kuća otvorena svim Zadranima, svim posjetiteljima, da će ovdje naći svoj prostor i svoj dom svi umjetnici i kreativci koje smo mogli večeras čuti u fragmentima i nastaviti divnu tradiciju zadarskih umjetnika, rekla je ministrica kulture i medija.

Dodala je kako je riječ o prostoru koji nosi sve slojeve bogate baštine, ali on je u prvom redu otvoren za sve današnje generacije i za sve one ljude koji danas žele ovdje provoditi vrijeme, stvarati neke nove vrijednosti, biti u interakciji, susretati se sa svojim sugrađanima i komunicirati kulturu.

Novi kompleks Dvije palače, koji predstavlja integralnu cjelinu Providurove i Kneževe palače, prostire se na sedam tisuća metara četvornih. Većina prostora namijenjena je izložbeno-galerijskoj djelatnosti, dok su za glazbena i filmska događanja rezervirana velika Polivalentna dvorana opremljena DCP projektorom i platnom, kapacitetom puno veća od Koncertne dvorane Braće Bersa u Kneževoj palači.

Obnova Providurove i Kneževe palače, koja je otvorena prije pet godina, jedan je od najvećih kapitalnih projekata povezanih s kulturnim sektorom i razvojem Grada Zadra u koji je uloženo 110 milijuna kuna, a u posljednjih sedam godina u revitalizaciju kulturne baštine Zadra investirano je više od 244 milijuna kuna uz prosječnu stopu financiranja iz EU fondova od 85 posto.

Na otvorenju Providurove palače bila je i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, koja je istaknula kako je projekt obnove Providurove i Kneževe palače jedan od pozitivnih primjera kako i na koji način se integrirala kultura u atrakcijsku osnovu održivog razvoja turizma.

- Ovaj je projekt iznimno uspješan i na ponos je cijele zajednice, Grada Zadra i Zadarske županije, koji su među uspješnijim u povlačenju europskih sredstava. Više od 1600 projekata realizirano je upravo ovdje u Zadarskoj županiji u vrijednosti većoj od 3,8 milijardi kuna, rekla je ministrica Tramišak.

U programu otvorenja Providurove palače tri su glavna sadržaja: izložba velikih skulptura Ratka Petrića Baciti istinu u lice na oba kata Providurove palače i u atriju, izložba Obitelj Dešpalj u objektivu Ante Brkana u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, izložba fotografija s gradilišta Igora Pedišića Usput u kafeteriji Providurove palače i u prizemlju Kneževe palače Moderno posmoderno, izbor djela iz fundusa Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar.

Nakon svečanog otvorenja u atriju, na Trgu Petra Zoranića koncert će održati Alejuandro Buendija i sinovi te skupina Banana zvuk.

Program otvorenja Providurove palače nastavit će se sljedećih deset dana, a posjetitelji će moći uživati u izložbama, koncertima, radionicama, filmskim projekcijama, predstavljanjima knjiga i predavanjima.

Ulaz će biti slobodan.

"Zadar dobiva spektakularnu, impresivnu, jedinstvenu Providurovu palaču"

HRT-ov reporter Edi Škovrlj naglasio je u Dnevniku HTV-a kako Zadar dobiva spektakularnu, impresivnu, jedinstvenu Providurovu palaču.

Riječ je o novom kulturnom centru, mnogi će reći, jedinstvenom u Hrvatskoj s namjenom novih kulturnih sadržaja.

Zadrani ovu palaču već odmilja nazivaju - kulturnim dnevnim boravkom svoga grada.

Providurova palača, baš kao i nedavno obnovljena, Kneževa palača, zablistale su isključivo zbog novca Europske unije. 

Prostor Providurove palače nije bilo jednostavno urediti, posebno zahtjevno je bilo postavljanje čelične konstrukcije, tzv. zmije, koja preko krovova druge palače predstavlja glavnu komunikacijsku vezu i zaista djeluje spektakularno.

Sam projekt nominiran je za ovogodišnju nagradu za arhitekturu.

 - Želimo da ovdje predstavimo, s novim sadržaja, novi identitet grada za našu budućnost. Želimo ovo učiniti boravištem grada Zadra, kulturnog identiteta, da se stvaraju nove kulturne navike, vjerujem da smo uspjeli u tome, poručio je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!