Zadarske priče o ljudima i događajima vrijednim pamćenja

21.01.2022.

07:00

Autor: Žana Ljuština/Regionalni dnevnik/HRT

Knjiga

Knjiga

Foto: Myriams-Fotos / Pixabay

"Zadarske priče" knjiga su kroničara i umirovljenog novinara Drage Marića. Objedinio je tako svoje dosadašnje zapise o ljudima i događajima vrijednim pamćenja.


Zadarske priče kroz prošlost i sadašnjost županije. Puni je to naziv knjige nekadašnjeg novinara, danas kroničara, 83-godišnjeg Drage Marića.

- Jedan silno marljiv čovjek, čestit starinski čovjek koji prije traži korist drugoga nego svoju, jedan čovjek od vrste koja odumire, silan čovjek za Zadar - kaže Nebojša Gunjević, suradnik Drage Marića.

Na više od 900 stranica i nakon više od 15 godina istraživanja i prikupljanja zanimljivih podataka nastalo je, kako se moglo čuti na predstavljanju knjige, kapitalno djelo o zanimljivim Zadranima.

- To nije kronika rađena statistički po datumima nego su kriteriji štiva bili temeljeni na tomu da budu zanimljivi događaji ispričani na jedan simpatičan način. Imamo plejadu likova od Gracijele, glumca do ljudi koji su ostvarili svjetske karijere u sportu, kulturi, znanosti - naglašava Šenol Selimović, predsjednik Matice Zadrana.

Zadarske priče mnogi će Zadrani poželjeti imati u svojim kućnim bibliotekama, jer vrlo je vjerojatno da će u njoj prepoznati, ako ne sebe, onda zasigurno svoje prijatelje, znance ili rođake. Sam autor nije nazočio predstavljanju knjige.

- On se s 80 godina povukao iz javnog života, nije više davao intervjue - kaže Nebojša Gunjević.

No to ga ne sprječava u pisanju novih djela koja njegovi suradnici najavljuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!