19:02 / 22.03.2019.

Autor: Ana Marija Habjan/V.M./HRT

Zadivljujuća i jezovita 'Gorgonska polja'

-

-

Foto: - / -

Miljenko Horvat, putujući surovim i veličanstvenim krajolikom zapadne obale Irske, snima fotografiju pod nazivom 'Gorgonska polja'. Pridjev 'gorgonski' označava pripadnost skupini koja je pod timimenom djelovala u Zagrebu.
Miljenko Horvat, putujući surovim i veličanstvenim krajolikom zapadne obale Irske, snima fotografiju pod nazivom 'Gorgonska polja'.

Pridjev 'gorgonski' ovdje označava pripadnost skupini istomišljenika koja se pod imenom toga mitološkog bića početkom šezdesetih godina okupila i djelovala u Zagrebu.

I kao što je u mitologiji Gorgona istodobno prekrasna i zastrašujuća, tako i ova fotografija istodobno pobuđuje osjećaj zadivljenosti i egzistencijalne jeze. Ona snažno utjelovljuje pogled u ono što su gorgonaši nazivali tamnim sastojcima gorgonske misli: apsurd i prazninu.

Pogledajte emisiju iz ciklusa Jedno djelo posvećenu fotografiji 'Gorgonska polja' Miljenka Horvata, na usluzi HRTi nalaze se sve do sada prikazane emisije, a premijerno emitiranje posljednje epizode 3. ciklusa, koja je posvećena 'Meandru' Julija Knifera, možete pratiti večeras u 21,53 sati na HRT3:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!