15:03 / 14.05.2018.

Autor: V.M./M.Nj./HRT

Zagreb Design Week - najveći hrvatski festival dizajna

Daniel Tomičić

Daniel Tomičić

Foto: - / -

Do 20. svibnja traje 5. Tjedan dizajna koji od ove godine, zbog potrebe predstavljanja domaćeg dizajna u svijetu, ima engleski naziv: Zagreb Design Week. Manifestacija ima i novu lokaciju - održava se u Tehničkom muzeju, a umjesto 7 traje gotovo 10 dana.
Do 20. svibnja traje 5. Tjedan dizajna koji od ove godine, zbog potrebe predstavljanja domaćeg dizajna u svijetu, ima engleski naziv: Zagreb Design Week.

Manifestacija ima i novu lokaciju - održava se u Tehničkom muzeju, a umjesto tjedan - traje gotovo 10 dana.

Od automobila "odjevenog" u ružičasto, sinonima za 'gastarabajtere', preko prave odjeće do banana države - najveći festival dizajna donosi pregled suvremenog dizajna sa zajedničkom temom 'Suvremeno-svevremeno'.

S jedne strane tematska izložba propituje odnos dizajna i vremena, s druge strane je izložba radova nominiranih za nagradu festivala,  kaže direktor ZDW-a Daniel Tomičić.

U fokusu festivala je stoljetna tradicija češkog dizajna - izložba je iz Milana eksluzivno stigla u Zagreb, a s njom i poznati kustos Josef Tomsej: Češka je dobila generaciju dizajnera koji prate svjetske trendove. I imamo i dobru generaciju teoretičara i povjesničara dizajna, održivi razvoj, ekologiju,  ističe Tomsej.

Radionice, paneli i filmske projekcije održavaju se u obnovljenoj Hali 5 Tehničkog muzeja. Uz pomoć sponzora i volontera uspjeli smo tu zgradu pretvoriti u nešto za što se ja nadam da će biti prostor koji će potpuno oživjeti ovaj kvart,  ističe direktorica ZDW-a Tina Marković.

Vrhunac festivala je 18. svibnja uz Noć dizajna i „porinuće“ novog sajma umjetnosti 'Art Zagreb'. Predstavit će se 30-ak galerija i umjetnika, što će privući dodatne posjetitelje kojih bi, nadaju se organizatori, ove godine moglo biti više od 30 tisuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!