12:10 / 09.01.2018.

Autor: DJH/M.Š.

Zagreb ovih dana centar harfista

Chantal Mathieu

Chantal Mathieu

Foto: - / -

Danas u 18 u dvorani Zagrebačkog harfističkog centra koncert će održati francuska harfistica Chantal Matheiu, a od sutra do subote na istom mjestu održat će seminar za harfiste.
Danas u 18 sati u dvorani Zagrebačkog harfističkog centra u Hercegovačkoj 109, koncert će održati francuska harfistica Chantal Mathieu, a od sutra do subote na istom mjestu održat će seminar za harfiste.


Sa samo 14 godina Chantal Mathieu osvaja prvu nagradu harfističkog natjecanja na Pariškom konzervatoriju. Taj uspjeh slijedi prva nagrada na međunarodnom harfističkom natjecanju u Izraelu te prva nagrada na Pariškom međunarodnom harfističkom natjecanju u organizaciji Udruge solista. Nakon toga, Chantal Mathieu osvaja  drugu nagradu Međunarodnog glazbenog natjecanja u Ženevi te nastavlja briljantnu solističku karijeru zahvaljujući kojoj putuje po cijelom svijetu. Gošća je najprestižnijih orkestara u svijetu, poput Bečke filharmonije, a priređuje i brojne koncerte komorne glazbe, područja kojem je osobito privržena. Chantal Mathieu također redovito nastupa s ansamblom Contrechamps iz Ženeve te ansamblom Villa Musica iz Mainza. Kao priznata pedagoginja, ona podučava harfu i komornu glazbu na Visokoj školi za glazbu u Lausanni te održava master classove na pet kontinenata. 

Seminara  je namijenjen učenicima harfe osnovnih i srednjih  muzičkih škola te studentima harfe Muzičke akademije i organiziran je u skupne i individualne satove prema kategorijama natjecanja HDGPP-a 2018, za koje se ovi učenici i studenti pripremaju.
Uz aktivna mjesta na seminaru (koja su već popunjena) seminar se može i slušati tj. seminarje otvoren za pasivne polaznike. Koncert polaznika seminara održat će se u nedjelju, 14. siječnja u 10.30 sati u Dvorani Zagrebačkog harfističkog centra. Ulaz na svečani završetak ovog vrijednog seminara za sve je slobodan.
Umjetnička je ravnateljica i organizatorica Zagrebačkog harfističkog festivala, međunarodnog harfističkog festivala koji se  u Hrvatskoj održava svake godine od 2013. harfistica Tajana Vukelić Peić i francuska harfistica Chantal Mathieu najavile su seminar u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Tom prigodom Chantal Matheiu odsvirala je skladbu Carlosa Salzedoa 'Chanson dans la nuit'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!