15:43 / 13.04.2018.

Autor: V.M./HRT

Zagreb / Split / Botinec

-

-

Foto: - / -

Zašto je vizualna umjetnica iz Zagreba pozvala dvoje Splićana da fotografiraju Botinec? Odgovore nudi nova izložba u Galeriji Vladimir Bužančić (GVB).
Zašto je vizualna umjetnica iz Zagreba pozvala dvoje Splićana da fotografiraju Botinec? Odgovore nudi nova izložba u Galeriji Vladimir Bužančić (GVB).

U okviru godišnje programske koncepcije GVB-a 'Prostor naš svagdašnji  – prostor kao znak ili simbol reprezentacije, kao utopijski/distopijski pejzaž ili kao (dis)funkcionalni oblik kolektiviteta' Renata Ladović Meštrović osmislila je izložbu o zagrebačkom prigradskom naselju Botincu.

Renata Ladović Meštroviću Botincu živi proteklih dvadeset godina. Dvoje njezinih prijatelja Danijela Cikatić Javorčić i Marijo Javorčić – oboje umjetnici iz Splita - neko su vrijeme živjeli u Zagrebu, u Botincu je posjećuju nekoliko puta godišnje i s tim naseljem nemaju baš nikakve veze. Upravo je njih Renata pozvala da fotografiraju Botinec.

Botinec je zagrebačko naselje koje teritorijalno pripada gradskoj četvrti Novi Zagreb – zapad, a koje s druge strane svojim prigradskim obilježjima u kojima se gotovo nadrealno stapaju grad i selo ne nalikuje ni Novome niti starome Zagrebu,  stoji u uvodnom tekstu kustosice izložbe Anite Zlomislić.

Izložba zaokružuje dvadesetak godina autoričine komunikacije s Botincem tijekom kojih se njezin odnos prema naselju transformirao od odbijenja i negiranja do prihvaćanja. Prostor kojim se iz dana u dan kreće prestaje biti samo apstraktan labirint u koji se mora ući i iz kojega se mora izaći te postaje spirala koja je uvlači prema središtu, vodi ka početku i ishodištu priče, prema vremenima kojima autorica nije bila svjedok i o kojima nema predodžbu,  piše kustosica Zlomislić.

Tragom Horishovog pitanja u Iconic turnu može li se opažanje odvojiti od komunikacije i može li se ono što se opazilo komunicirati i kako, Renata Ladović Meštrović poziva dvoje umjetnika iz Splita koji će joj pomoći fotografsku priču o Botincu odvesti od granica isključivo osobnoga osjećanja ka promišljanju toga prostora kao komunikaciji,  zaključuje kustosica Anita Zlomislić.

Izložba Zagreb / Split / Botinec otvara se u ponedjeljak, 16. travnja, u 20 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!