Zagrebačka filharmonija najavila novu sezonu pod sloganom "Osjeti harmoniju"

13.06.2022.

15:11

Autor: Hina/HRT/V.G.

Konferencija za medije Zagrebačke filharmonije

Konferencija za medije Zagrebačke filharmonije

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Zagrebačka filharmonija u sezoni 2022./23. pod sloganom "Osjeti harmoniju" predstavit će od jeseni u Zagrebu niz svjetskih glazbenih imena kroz svoje tradicionalne cikluse Plavi, Crveni, Bijeli, Off i MiniMini, a najavljen je i novi Komorni ciklus u suradnji sa zagrebačkim HNK-om.


Novu sezonu uvodno je na konferenciji za novinare održanoj pod krošnjom hrasta lužnjaka u zagrebačkom parku Maksimir predstavio v.d. ravnatelja Zagrebačke filharmonije Mirko Boch. Upravo je tu, kako je rekao, orkestar održavao svoje koncerte nakon što je zbog potresa i pandemije privremeno ostao bez dvorane.

Dvije godine poslije, Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem šefa dirigenta Dawida Runtza "piše svoje zlatne dane", kazao je Boch. Nakon nedavnog gostovanja u Velikoj Britaniji, prvog u gotovo 50 godina, za dvije godine Filharmoničari ponovno idu na englesku turneju, a u siječnju 2024. prvi će put gostovati i u Parizu, gdje će izvesti Filharmonijski bal. Na samom početku sezone, 17. rujna, prvi će put nastupiti i u Jeruzalemu.

- Naš novi slogan je 'Osjeti harmoniju', jer Zagrebačka filharmonija čini ono što najbolje zna, spaja ljude putem glazbe, poručio je Boch.

Sezonu će 30. rujna otvoriti koncert pod ravnanjem šefa dirigenta Dawida Runtza, koji je najavio novu sezonu s programom ispunjenim glazbom pisanom za velike orkestre, uz mnoge slavne strane goste, kao što su dirigentica Joanna Falletta, dobitnica četiri Grammyja, glazbeni direktor državne opere Azerbajdžana Ayyub Guliyev, Evan Alexis Christ iz brandenburške državne opere, te glasoviti japanski maestro Kazushi Ono.

U Zagreb se vraćaju i mnogi slavni dirigenti već dobro poznati zagrebačkoj publici, Leopold Hager, David Danzmayr i drugi.

Runtz je najavio i novi Komorni ciklus koncerata ostvaren u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, gdje će se od jeseni ujedno i održavati, i to nedjeljom, kao i poseban festival posvećen Dori Pejačević u povodu 100. obljetnice njezine smrti u ožujku sljedeće godine.

Off ciklus u sezoni 2022./2023. donosi koncert pod ravnanjem maestra Jana Lathama Koeniga "Viva Mexico" 14. listopada; na koncertu "Pamtim samo sretne dane" 25. studenoga pod ravnanjem i uz orkestralne aranžmane maestra Josipa Cvitanovića izvest će se popularni hitovi legendarnih hrvatskih bendova i skladatelja, a slijede koncerti pod nazivom "Glazba dviju Amerika" te "Noć orijenta".

U Plavom ciklusu izdvaja se nastup violončelistice Monike Leskovar, te koncertnog majstora Oresta Shourgota kojim će ravnati maestro Leoš Svarovsky. U MiniMini ciklusu namijenjenom najmlađoj publici, novi je naslov "Napokon orkestar".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!