12:02 / 30.06.2020.

Autor: Vijesti iz kulture/Dobro jutro, Hrvatska/Hina/V.M./HRT

Zagrebačka filharmonija obilježava 150. obljetnicu

-

-

Foto: - / -

Uz novi slogan ‘Grlimo vas glazbom’, Zagrebačka filharmonija ove godine obilježava 150 godina djelovanja i za tu je prigodu pripremila svečani program s posebnim gostima poput Kitajenka, Onoa, Repušića, Filjak i Çekua.
Uz novi slogan ‘Grlimo vas glazbom’, Zagrebačka filharmonija ove godine obilježava 150 godina djelovanja i za tu je prigodu pripremila svečani program s posebnim gostima poput Kitajenka, Onoa, Repušića, Filjak i Çekua.

U povodu 150. rođendana Zagrebačka filharmonija će svoju vjernu publiku 'zagrliti' zajedno sa svjetskim dirigentskim i solističkim imenima među kojima su Pavel Kogan, Dmitrij Kitajenko, Kazushi Ono, Dawid Runtz, Ivan Repušić, Martina Filjak i Petrit Çeku.

Uoči predstavljanja svečanog programa ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska u zagrebačkoj se Laubi družila s ravnateljem Zagrebačke filharmonije Mirkom Bochom:

Na konferenciji za novinare u Kući za ljude i umjetnost Laubi ravnatelj Zagrebačke filharmonije Boch istaknuo je kako je riječ o posebno emotivnoj sezoni za taj orkestar, jer je to dugo pripremana sezona, a koja se odvija u okolnostima koje nitko nije mogao predvidjeti.

- Zagrebačka filharmonija danas nije u svojemu domu, Dvorani Lisinski koja je oštećena u potresu, ali se nadamo da ćemo do 25. rujna moći tamo otvoriti svoju novu sezonu, rekao je Boch.

Kratko se prisjetio nekih ključnih osoba koje su svojim doprinosom obilježile proteklih 150 godina djelovanja orkestra, te zahvalio svim glazbenicima koji su sve te godine sudjelovali u njegovu stvaranju, kao i Gradu Zagrebu što ga podržava i, naravno, ponajviše svojoj vjernoj publici koja ga prati.

U vremenima iskušenja i izolacije, Orkestar je za svoju posebnu sezonu odabrao slogan ‘Grlimo vas glazbom’, napomenuo je Boch, jer ‘mi to radimo iz srca, onako kako najbolje znamo, glazbom koja je bezvremenska, čista i svima potrebna, baš kao i ljubav’.

U svakome od tri tradicionalna ciklusa, Crvenome, Plavome i Bijelome, orkestar će održati po 12 koncerata, dok će ih u Off ciklusu biti sedam, rekao je.

Sezonu 25. rujna otvara koncert u Crvenom ciklusu kojim će ravnati David Danzmayr, kao solistica nastupiti Martina Filjak, a izvodit će se djela Marina Rabadana, Srećka Albinija, Mauricea Ravela i Gustava Mahlera.

U bogatom rođendanskom programu Boch je izdvojio svjetsku premijeru autorske glazbe Dana Browna ‘Wild Simphony’ 10. listopada, gdje će Filharmoničari izvoditi glazbu slavnoga autora ‘Da Vincijeva koda’ napisanu posebno za njegovu glazbenu slikovnicu i snimljenu u Zagrebu.

Izvedbom će ravnati maestro Miran Vaupotić, a tom prigodom bit će održana i svečana promocija Brownove slikovnice ‘Divlja simfonija’ (VBZ).

Nadalje, tu je i svečani koncert 150. Obljetnice Zagrebačke filharmonije, te koncert povodom 250. godišnjice rođenja velikog majstora Ludwiga van Beethovena.

- Po jedan koncert mjesečno bit će posvećen hrvatskim skladateljima, jer Zagrebačka filharmonija nije samo zagrebački, već hrvatski orkestar, rekao je Boch.

Jedna od misija Zagrebačke filharmonije je razvoj mlade publike, napomenuo je nadalje ravnatelj, te najavio premijeru opere-bajke ‘Ivica i Marica’ Engelberta Humperdincka 16. listopada, s Martinom Tomčić u ulozi Vještice i uz sudjelovanje Djevojačkog zbora Zvjezdice. Režiju potpisuje Petra Radin a izvedbom će ravnati maestro Dawid Runtz.

Runtz, koji je mogući nasljednik Davida Danzmayra na mjestu novog šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije, također je nazočio svečanom predstavljanju sezone, gdje je ravnao komornim orkestrom Zagrebačke filharmonije u mini-koncertu kojim su Filharmoničari najavili programe svojeg Crvenog, Plavog, Off te MINIMINI ciklusa.

Kazao je kako mu je izuzetno drago što je bio u mogućnosti prisustvovati najavi važne, 150. sezone Zagrebačke filharmonije.

-Kada sam primio poziv,  nisam niti sekunde dvojio bih li trebao doći ili ne, budući da u sljedećoj sezoni imam ovdje šest koncerata i znao sam odmah da želim danas biti tu s vama, ovo je za mene jako važno, rekao je Runtz.

Obilježavanje velike godišnjice već je počelo, a jedan od 'svečarskih' nastupa filharmoničari su priredili i na Labuđem otoku u zagrebačkom Zoološkom vrtu:Čovjek i umjetnost prije svega u središtu su 150-godšnjega postojanja i djelovanja ovih vrsnih umjetnika: Oni daju poruku kako je život bez kulture osiromašen, a zagrljajem glazbom dajemo odgovor kako da umjetnost nađe put do srca publike, poručili su filharmoničari.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch bio je i gost Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!