20:52 / 02.10.2020.

Autor: I.D./Jana Haluza/Dnevnik/IMS/HRT

Zagrebačka opera slavi 150 godina postojanja

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, zagrebačka opera slavi večeras 150 godina postojanja.
Na današnji dan 1870. hrvatski skladatelj i dirigent Ivan pl. Zajc ravnao je praizvedbom svoje opere "Mislav" u staroj zgradi tzv. Stankovićeva kazališta na Gornjem gradu u Zagrebu.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, zagrebačka opera slavi večeras 150 godina postojanja. O tome kako će se obilježiti ta velika obljetnica, za Dnevnik HTV-a uživo iz HNK-a izvijestila je reporterka Jana Haluza.

- Priprema se veliko slavlje koje će se obilježiti svečanim gala koncertom s ulomcima opera koje su značile, koje su gradile tih 150 godina zagrebačke opere, kazala je.

Zajc je došao u Zagreb iz Beča u 19. stoljeću kako bi osnovao profesionalni operni ansambl i pri tome izveo svoga "Mislava".

- 25 godina kasnije ansambl je preseljen s Gornjeg grada ovdje u ovu zgradu. Posebno je došao i sam Austro-Ugarski car Franjo Josip I. i Vlaho Bukovac je oslikao ovaj predivni svečani zastor koji sada možemo vidjeti u pozadini, izvijestila je Haluza.

Lisinski je jedan u plejadi skladatelja koji su pisali za ovaj ansambl. Uz njega i Zajca na večerašnjem su programu i Gotovac, Bersa, Brkanović i Hatze, a onda i svjetski operni klasici. Od Mozarta i Beethovena, preko Verdija, Puccinija, do Čajkovskog i Wagnera, sve u izvedbi novog naraštaja prvaka i solista, dostojnih slavne prošlosti Zagrebačke opere.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!