11:37 / 22.10.2019.

Autor: Anja Cerar/V.M./HRT

Zagrebačka praizvedba skladbi Vladana Desnice

-

-

Foto: - / -

Iako smo dosad bili upoznati prvenstveno s njegovim književnim radom, Vladan Desnica postsmrtno nam je otkrio još jedan talent - onaj skladateljski
Iako smo dosad bili upoznati prvenstveno s njegovim književnim radom, Vladan Desnica postsmrtno nam je otkrio još jedan talent - onaj skladateljski.

U punoj dvorani Blagoja Berse zagrebačke Muzičke akademije sinoć su u sklopu Dana Vladana Desnice praizvedene njegove glazbene kompozicije. Moto koncerta i recitala, poezija glazbe i glazba poezije, naglašava već odavno prepoznatu Desničinu ljubav prema glazbi - koja se očituje u njegovou književnom radu.

- To samo znači koliko je, naravno, Desnica bio autor jednog modernističkog estetskog horizonta, pri čemu je, naravno, ritam i blagozvučnost nešto što je u temelju njegova osjećaja jezika i organizacije estetske poruke, ističe stručnjak za Desničin opus Dušan Marinković.

Glazbena dimenzija njegove poezije već se desetljećima istražuje, ali donedavno nitko, pa čak ni njegova obitelj, nije znao da je i skladao.

- Desnica nije učio skladanje. Dapače, njegova glazbena naobrazba nije onakva kakva se danas stječe u muzičkoj školi, jer ni školstvo nije bilo tada baš takvo kao što je danas, bilo je puno skromnije. Tako da je on, može se reći, samouk, on je učio slušajući glazbu od drugih i prosviravajući na klaviru, napominje Igor Šuljić koji je obradio kompozicije Vladana Desnice.

Desnica je u svojim autografima popisao 14 skladbi, od čega nam je ostalo sačuvano 6 dovršenih. Te su kompozicije, po svemu sudeći, nastajale od njegove mladosti gotovo do kraja života, a čini se kako je prije počeo skladati nego pisati.

- Radeći na njegovu opusu otkrili smo da je krajnje pojednostavljeno zvati ga samo piscem, zato što je čovjek bio kreativan i kao glazbenik, na koncu konca, zadužio je i film, ovih dana smo dosta o tome dosta čuli. Nije bilo medija u kojem se na različite načine nije bio očitovao, kaže organizator Dana Vladana Desnice Drago Roksandić.

Susreti sa svestranim umjetnikom Vladanom Desnicom nastavit će se do kraja godine: Za njega je glazba jača od riječi, zaključno je poručio Roksandić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!