10:56 / 25.02.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Zagrebački i varaždinski HNK u čvrstoj vezi

Suradnja nacionalnih kazališta

Suradnja nacionalnih kazališta

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Varaždinski HNK od večeras će redovito ugošćivati predstave zagrebačkog HNK, a pred zagrebačku publiku doći će varaždinske predstave. Potvrđeno je to svečano potpisanim sporazumom o stalnoj suradnji koji se čekao 37 godina.

Intendantice oba kazališta Dubravka Vrgoč i Jasna Jakovljević potpisivanje su komentirale za naše Vijesti iz kulture:

- Mislim da je to u svakom slučaju jedan veliki dobitak za oba kazališta. Danas možemo biti ponosni da je taj europski model zaživio, eto, prvo u Varaždinu, rekla je intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević.


Intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč istaknula je da je to važan dan ne samo za HNK u Zagrebu i HNK u Varaždinu, nego i za građane ta dva grada i za umjetnike tih kazališta.


- Kulturni dodir i kulturne veze su ono što čine kulturni prostor uzbudljivijim, poručila je Vrgoč.

Varaždinsko je kazalište u dramskom dijelu i kajkavsko i to će biti repertoar s kojim će uglavnom ići u HNK u Zagreb, a HNK Varaždin u Zagrebu će najprije gostovati s koncertom međimurske legende skladatelja Davora Bobića u izvođenju Evelin Novak, a zatim 9. svibnja, na dan smrti Georgija Para, s njegovom režijom Balada Petrice Kerempuha.


No prije nego što varaždinski umjetnici odu u Zagreb, već u večeras, u četvrtak, publika u Varaždinu moći će vidjeti hit predstavu zagrebačkog HNK Gdje se kupuju nježnosti.

- Ova je suradnja posebno važna u ovom vremenu pandemije i posljedica potresa kad je kultura stavljena na marginu, ali mi se doista trudimo da budemo u središtu. Kazalište je jedna od vodećih terapeutskih ustanova i pomaže da nekako nađemo bijeg od stvarnosti koja u posljednje vrijeme nije tako lijepa, rekla je Vrgoč.


Potpisivanju ugovora o suradnji nazočila je i savjetnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo koja je istaknula da je intencija Ministarstva i ministrice Nine Obuljen Koržinek da nacionalna kazališta surađuju.

Suradnja nacionalnih kazališta

Suradnja nacionalnih kazališta

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Ovo je prva ovakva suradnja koja je baš na ovaj način napravljena, vrlo službeno, putem sporazuma koji je uvijek najbolji temelj. To bi trebala postati paradigmatska suradnja među svim nacionalnim kazalištima, kazala je Hraste Sočo ujedno objasnivši i kako će suradnja biti financijski organizirana.


Ministarstvo financira redovni program kazališta pa tako i nacionalnih, a uz to se financiraju i gostovanja. 


- To će se na poseban način valorizirati kad se uspostavi direktna suradnja među nacionalnim kazalištima, rekla je Hraste Sočo.

HNK Varaždin

HNK Varaždin

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Dva grada koja su inače stalno živjela u međusobnoj razmjeni glumaca, redatelja i glazbenika, nikad nisu imala ovako formaliziranu suradnju, kazao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.


Varaždinsko kazalište otvoreno je 1873. godine upravo gostovanjem Drame HNK u Zagrebu - i to izvedbom Poturice Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!