12:12 / 17.03.2021.

Autor: Jana Radić/HTV

Zagrebački kipar Nikola Vrljić svoj rodni grad prepoznaje po golubovima

Šminkeri, stričevi, ljepotani, svaki je poseban na svoj način

Šminkeri, stričevi, ljepotani, svaki je poseban na svoj način

Foto: ViK / HTV

Svaki grad ima životinju po kojoj je prepoznatljiv. Zagrebački kipar Nikola Vrljić svoj rodni grad prepoznaje po golubovima. Šminkeri, stričevi, ljepotani, svaki je poseban na svoj način, smatra umjetnik.

- Ljudi u gradu uglavnom imaju nekako ambivalentan stav prema njima, ili im se gade ili ih vole pa ih hrane, tako da je i to zanimljivo, to sam doživio kao nekakav ambivalnetan stav prema samima sebi, prema tom nekom gradskom stilu života, kaže Nikola Vrljić, akademski kipar.

Stigli su Vrljićevi golubovi u Pulu u kišnu večer, udobno se smjestivši u galeriju Poola.     

- Ja ću citirati sada Nikolu, ofucani, debeli, gladni, snalažljivi, plahi, radoznali, predivni, šepavi, neuhranjeni, s premalo prstiju na rubu života, neustrašivi, to su golubovi, to smo mi, slika i prilika svakog od nas, svaki je drukčiji, mi smo u gomili svi isti, a u biti svi različiti, kaže Bojan Šumonja, voditelj galerije Poola.

Građani, tako golubove vidi kipar Nikola Vrljić koji na njima radi protekle tri godine. Kako sam pojašnjava, to je proces kojim propituje mogućnost izgradnje spomenika Zagrepčanima u liku golubova. Postav je premijerno prikazan u Puli i moći će se razgledati do kraja mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!