ZagrebDox: Četvrtak uz Devićevu premijeru i autorsku večer Zrinke Matijević

07.04.2022.

11:25

Autor: Hina/HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Slaven Branislav Babic / Pixsell

Uz premijeru novog filma Gorana Devića "Hrvatskog narodnog preporoda" ZagrebDox u četvrtak donosi i Autorsku večer hrvatske redateljice Katarine Zrinke Matijević, predsjednice ovogodišnjeg međunarodnog žirija.

Dio njezinog opusa publika će moći upoznati kroz projekcije triju dokumentaraca "Dvoboj", "O kravama i ljudima", čiji je koredatelj Nebojša Slijepčević i "Iza lica zrcala". Nakon projekcija održat će se razgovor s redateljicom.

Četvrti festivalski dan na ZagrebDoxu počinje uz besplatne projekcije u 15 sati te će uz dvadesetak filmskih projekcija trajati do kasnih večernjih sati, najavljeno je s festivala.

Publici ZagrebDoxa već poznati renomirani poljski autor Paweł Łoziński na projekciji u 17 sati predstavit će svoj najnoviji uradak "Film s balkona" koji je dio međunarodnog natjecateljskog programa. Film je osvojio Grand Prix u kategoriji Critics Week Award na međunarodnom festivalu u Locarnu.

Slijede film iz novog ovogodišnjeg programa Road Dox, "Put mramora" kineskog autora Seana Wanga, te biografski dokumentarac "ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku)" Janka Baljka, posveta tom redatelju i njegovu više od pola stoljeća dugom filmskom djelovanju.

Kako se napominje u najavi, filmaša specifičnog stila dokudrame s dosljednim zanimanjem za probleme radničke klase prati se u tom filmu dok nastoji dovršiti svoje desetljećima zagubljeno rano ostvarenje Sloboda ili strip, cenzurirano prije 50-ak godina. U razgovoru nakon projekcije sudjelovat će Žilnik i autor.

Od 19 sati bit će prikazana tri filma iz programa Stanje svari, temom gubitka najbližih bavi se kratkometražni "Zašto nisi ostao za mene?" Milou Gevers, gruzijski "Sunny" Keti Machavariani otkriva što ljudi na ulicama Tbilisija misle o političkim temama, a "Negostoljubivi" Sonite Gale istražuje politike odnosa Velike Britanije prema migrantima.

Film "Vojnik Ahmet" Janissa Lenza prati turskog boksača i profesionalnog vojnika u Austriji koji se počinje baviti glumom, no ima problem ne može izraziti emocije. Autor će nakon filma razgovarati s publikom.

Festivalski dan završava projekcijama u 22 sata, filmovima "Uspon" Jessice Kingdon, koji snimljen u kineskim tvornicama istražuje suvremene oblike kapitalističke hiperproizvodnje, te "Tako tmurno nebo" Alvara f. Pulpeira koji gledatelje vodi na putovanje kroz nekoliko pograničnih pokrajina u Venezueli.

Za četvrtak je najavljeno i događanje "TikTok: dokumentiranje svakodnevnosti", na kojem će sudjelovati kustosica i TikTok kulinarska senzacija s više od 100 tisuća pratitelja Klara Petrović i TikToker Florijan Lacko. Sa ZagrebDoxa kažu da tim razgovorom žele potaknuti razmišljanje o pojmovima poput autentičnosti, koji se vežu uz stvaranje sadržaja i izgradnju publike još od YouTubea.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!