ZagrebDox: Nagrada publike filmu "Nun of Your Business"

11.10.2020.

17:23

Autor: M.Š./Hina

default error photo
Prema izboru publike, najbolji film ZagrebDoxa je "Nun of Your Business".
Prema izboru publike, najbolji film ZagrebDoxa je "Nun of Your Business" Ivane Marinić Kragić koji je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem, posebnom izdanju tog međunarodnog festivala dokumentarnog filma.

HT nagrada publike pripala je filmu u kojem autorica prati dvije časne sestre koje se zaljubljuju pa, razočarane reakcijom Crkve, točnije zlostavljanjem unutar institucije, odlučuju napustiti samostan i početi zajednički život na jednom od dalmatinskih otoka.

Među pet najboljih naslova ovogodišnjeg festivala čak su tri hrvatska naslova, treći film po glasovima publike je "Jedna od nas" Đure Gavrana, koji upozorava na neadekvatan pristup društva prema žrtvama seksualnog zlostavljanja djece, a peti "Povuci-potegni" Nevena Hitreca o problemu hrvatskog školstva koje svojim opsegom i nelogičnostima nameće da se velik dio gradiva uči kod kuće, uz pomoć roditelja, a ne u školi.

"Nun of your business" na prvom je mjestu s prosječnom ocjenom 4,93, slijedi "Umjetnica i lopov" (4,88), "Jedna od nas" (4,8) te "Naš dom u divljini" i "Povuci-potegni (4,75), "Govori da bih te vidio" (4,72), "Colectiv" (4,69), "Bolnica ispod zemlje" (4,68), "Bugarski san" (4,66) i "Odvjetnica" (4,6).

Ove godine ZagrebDox se održao 16. put i uokviru posebnog, pandemijom prilagođenog izdanja u Kinu SC i Teatru &TD bilo je prikazano 30-ak filmova u konkurenciji te njih dvadesetak u popratnom programu The Best of the Rest.

Na dodjeli nagrada, održanoj u subotu online, objavljeno je da je film "Pjena" Ilye Povolotskog osvojio Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji, dok je "Naš dom u divljini" Radua Ciorniciuca proglašen najboljim u regionalnoj konkurenciji.

U nedjelju festival tradicionalno prikazuje nagrađene filmove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!