ZagrebDox: Nagradu publike osvojila "Ljubav oko svijeta"

20.06.2021.

11:23

Autor: I.Z./HRT/Hina

default error photo

Nagradu publike ovogodišnjeg ZagrebDoxa osvojio je hrvatski dokumentarac "Ljubav oko svijeta" Anđele i Davora Rostuhara koji nakon premijernog predstavljanja na festivalu kreće na turneju po Hrvatskoj.

Bračni par Rostuhar u svom je filmu obuhvatio 33 različite priče o ljubavi, svim njezinim licima, lijepim stranama i izazovima, usponima i padovima, odabrane od njih 120. Svoje su priče s porukom o univerzalnosti ljubavi prikupili tijekom cjelogodišnjeg putovanja oko svijeta, od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalaji, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, do najvećih svjetskih metropola.

- Ova jedinstvena ljubavna priča koja podsjeća kako ljubav nikada ne može biti jednostavna i kako je, istovremeno, tek nekoliko stvari na Zemlji jednostavno poput ljubavi, osvojila je najvišu prosječnu ocjenu publike, izvijestili su sa ZagrebDoxa.

"Ljubav oko svijeta" pobijedila je s visokom prosječnom ocjenom 4, 94, a tik do njega je "Zacijeli me" Danijele Štajnfeld, s ocjenom 4,92. Među deset najboljih filmova prema ocjeni publike ča je pet hrvatskih, osim "Ljubavi oko svijeta" tu su filmovi "Volim" Anje Koprivšek, "Sad sam ja Irena" Jasmine Beširević, "Žica" Tihe K. Gudac te mađarsko-hrvatski "Priče iz zatvorske ćelije" mađarskog redatelja Ábela Viskija.

Redom su dobili prosječne ocjene od 4,77 do 4,39; "Volim", "Obiteljska rendgenska slika", "Sad sam ja Irena", "Žica", "Kruh svagdašnji", "Priče iz zatvorske ćelije", "Bez sna" i "Moj ujak Tudor".

Nagrađeni filmovi u programu The Best of Fest

Tradicionalno ZagrebDox danas, nakon što je završio natjecateljski dio festivala, u posebnom programu The Best of Fest prikazuje nagrađene filmove, u Kinu SC, od 12 sati do kasno navečer. Bit će tu ovogodišnji dobitnici Velikog pečata su "Nizvodno prema Kinshashi" Dieuda Hamadija u međunarodnoj konkurenciji i "Moj ujak Tudor" Olge Lucovnicove u regionalnoj konkurenciji, te dobitnik posebnog priznanja Regionalnog žirija, film "Punta Sacra" Francesce Mazzoleni.

U program je uvršten i dobitnik Malog pečata za najbolji film autora do 35 godina, "Utakmica" Romana Hodela, te film koji je od istog, Mladog žirija, osvojio posebno priznanje - "Buđenje na Marsu" Dee Gjinovci.

Publika će moći vidjeti i filmove "Žica" Tihe K. Gudac, koja je osvojila Međunarodnu nagradu kritike žirija FIPRESCI-ja, "Zemlja je plava poput naranče" Irine Cilik koju je nagradio žiri Movies That Matter za ljudska prava, te "Pustinjski psi" Samuela Morrisa, osvajač Nagrade Teen Dox.

Uoči projekcije filma danas, u 20 sati u Kinu SC, Nagradu publike uručit će autorima filma "Ljubav oko svijeta" direktor festivala, Nenad Puhovski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!