ZagrebDox: Ovogodišnje izdanje donosi nove filmove uglednih svjetskih filmaša

28.02.2022.

16:21

Autor: V.G./Hina/HRT

ZagrebDox/Arhiva

ZagrebDox/Arhiva

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Ovogodišnji program ZagrebDoxa, koji će se održati od 3. do 10. travnja, donosi nove filmove uglednih dokumentarističkih majstora, Jaya Rosenblatta, Marca Bellocchija, Jona Banga Carlsena i Zhaoa Lianga.

Veći dio opusa redatelja Jaya Rosenblatta, koji je snimio više od 30 filmova i osvojio više od stotinu nagrada, već je predstavljen u proteklih dvadeset godina na zagrebačkom festivalu, a prije deset godina mu je, kao gostu, bila posvećena retrospektiva.

U novom filmu "Kad smo bili nasilnici", koji se natječe za Oscara u kategoriji kratkometražnog dokumentarca, vraća se 50 godina unatrag, među nekadašnje školske prijatelje, kako bi preispitao njihova sjećanja na incident vršnjačkog nasilja koji je obilježio njihove osnovnoškolske dane.

- Kroz proces rada na filmu autor počinje razotkrivati i shvaćati vlastitu upletenost, ali i činjenicu da se nasilnik ponekad krije u svima nama", ističe se u najavi.

Film je premijeru imao na festivalu Sundance, a potom obišao neke od najznačajnijih festivala diljem svijeta, među kojima i onaj u Floridi ovjenčan nagradom za najbolji dokumentarac.

Marco Bellocchio veteran je talijanskog filma, autor je impresivnog broja igranih, dokumentarnih i kratkih filmova u široku rasponu žanrova i tema čiji je rad "osebujan i osoban, odražava beskompromisne stavove i umjetničke ambicije kojima nerijetko provocira talijansku kinematografiju".

Tijekom 50-godišnje karijere preispitivao je vladajuće ideologije, suprotstavljao se Crkvi i radikalnoj ljevici te osporavao pojmove morala i obitelji etabliravši se u jednog od najvažnijih talijanskih filmaša.

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu bit će mu dodijeljena Nagrada mojoj generaciji, koju direktor i osnivač festivala Nenad Puhovski dodjeljuje autorima čiji su radovi prepoznati i presudni u dokumentarizmu.

Povod za nagradu njegov je najnoviji film "Marx može čekati", prikazan na festivalu u Cannesu u kategoriji Golden Eye, u kojemu se isto suočava s prošlošću, ali znatno traumatičnijim iskustvom samoubojstvom svojega brata blizanca koje se dogodilo prije više od 50 godina.

Kako bi se suočio s traumom koja ga proganja više od pola stoljeća okupio je obitelj oko teške teme, kombinirajući intimne razgovore s arhivskom građom, obiteljskim filmovima i vlastitim opusom.

- Počevši kao obiteljski razgovor, film se pretvara u istraživanje tuge, krivnje i odgovornosti, suosjećanja, empatije i ljubavi, najavljeno je.

Po kreiranju vlastita žanra na prijelazu između dokumentarca i fikcije, poseban je Jon Bang Carlsen jedan je od najinovativnijih i najoriginalnijih danskih filmaša koji je 2017. osvojio Nagradu mojoj generaciji.

Sada predstavlja novi film, "Banalnost tuge", o gubitku svoje životne partnerice - posjećuje različita mjesta, snima širok spektar likova, dijeli svoje misli i uspomene, komunicirajući s gledateljem i izgubljenom ženom.

Njegovo je "filmsko ljubavno pismo voljenoj ženi i mjestima na kojima su dijelili život 35 godina" premijerno prikazano na festival CPH:DOX, međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Kopenhagenu.

"Oprosti" je najnoviji dokumentarac kineskog redatelja Zhaoa Lianga (autora filma Žalba nagrađenog Velikim pečatom u međunarodnoj konkurenciji ZagrebDoxa 2010.) Film je zamišljen kao esej-pjesma, a osvrće se na problem nuklearne energije slijedeći različite protagoniste iz Fukushime, Černobila i Onkala.

Sa ZagrebDoxa kažu da to ostvarenje daje odgovore na to kako je nuklearna energija oblikovala ljudsku sudbinu u prošlosti, ali i kako utječe na sadašnjost i budućnost.

Film je prikazan na festival u Cannesu, dok je najboljim proglašen na filmskom festivalu u Busanu i na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Kini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!