ZagrebDox: Svjetska premijera hrvatskog filma "Veće od traume"

05.04.2022.

10:20

Autor: M.Š./Hina/HRT

Festival "ZagrebDox"

Festival "ZagrebDox"

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Dokumentarni film "Veće od traume" Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, o ženama silovanima u Domovinskom ratu koje se desetljećima bore s tom traumom, u utorak na ZagrebDoxu ima svoju svjetsku premijeru.

S festivala najavljuju da će autorice nakon projekcije govoriti o svom ostvarenju u kojem prate skupinu žena koje se kroz proces grupne terapije suočavaju s traumatičnim iskustvom proživljenim tijekom rata.

U večernjem terminu prikazuje se dugometražni prvijenac Simona Lerenga Wilmonta "Kuća od krhotina" o sudbini djece smještene u jednom istočnoukrajinskom sirotištu, a u razgovoru nakon filma redatelj će reći više o filmu koji mu je na Sundanceu donio nagradu za režiju.

Još je jedan film smješten u Ukrajinu - "107 majki" koji će predstaviti slovački redatelj Peter Kerekes.

Taj dokumentarno-igrani hibrid nastao prema autentičnim svjedočanstvima žena iz kaznionice u Odesi, na venecijanskoj Mostri je osvojio nagradu za najbolji scenarij.

U programu Biografski Dox je "Misija: pronaći sreću u teškim vremenima" oskarovca Louieja Psihoyosa i Peggy Callahan o prijateljstvu karizmatičnih duhovnih lidera i boraca za pravdu, mir i slobodu, tibetanskog vođe Dalaj Lame i južnoafričkog nadbiskupa i aktivista Desmonda Tutua.

U filmu "Brave, ključevi, voda i drveće" britanska umjetnica Penny Andrea suočava se uz pomoć umjetnosti s vlastitom bolešću, dok majstor filmskog pripovijedanja, britanski redatelj Mark Cousins, u "Priči o gledanju" analizira ulogu vizualnih doživljaja u tumačenju svijeta oko nas.

Dox u utorak predstavlja i nagrađivani film "Dida" Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić o čovjeku koji pokušava živjeti u dvije zemlje i brinuti o tri žene - majci, baki i supruzi, potom "Otac" u kojem redatelj Wei Deng svjedoči o radikalnim posljedicama modernizacije u Kini.

Iz programa Stanje stvari tu su dokumentarci "Pokušavam zapamtiti" Pegah Ahangarani o posljedicama Islamske revolucije u Iranu te "Kad cvijeće ne šuti" o brutalnom gušenju mirnih demonstracija nakon posljednjih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji.

Marija Zidar predstavit će "Pomirenje" o sudbini obitelji u albanskim brdima, a Zahavi Sanjavi film "Imadovo djetinjstvo" o petogodišnjaku koji se nakon zatočeništva u ISIL-u vraća u rodnu zajednicu.

Prikazat će se i "Bratstvo" Francesca Montagnera o tri mladića u BiH koji moraju naglo odrasti, a program završava filmom Antonije Kilian.

- Druga strana rijeke, čija protagonistica pronalazi novi dom među kurdskim ženama koje se bore protiv Islamske države i patrijarhata, te "Sabaya" Hogira Hirorija o spašavanju jezidskih žena iz ISIL-ovog logora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!