11:21 / 18.06.2021.

Autor: I.H./Hina/HRT

ZagrebDox: U petak na festivalu gostuje Avi Mograbi

17. ZagrebDox

17. ZagrebDox

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

ZagrebDox u petak nastavlja s gustim programom iz kojega se izdvaja gostovanje izraelskog redatelja Avija Mograbija, jednog od najistaknutijih dokumentarista danas, te kino premijera filma "Ljubav oko svijeta" Anđele i Davora Rostuhara.

Program Majstori Doxa u 18 sati u Kinu SC prikazuju se Mograbijeve "Prve 54 godine", a nakon projekcije filma kojim daje komentar na najdužu vojnu okupaciju u modernom dobu - izraelske okupacije palestinskog teritorija, proslavljeni redatelj razgovarat će s direktorom festivala Nenadom Puhovskim. 


"U ironičnom tonu, u formi kvazi-priručnika, redatelj sažima suvremenu povijest vlastite države, dopunjujući ju arhivskim snimkama i svjedočanstvima bivših vojnika koji otkrivaju okrutnu stvarnost na terenu i porazno stanje ljudskih prava", ističe se u najavi. 


Avi Mograbi ovogodišnji je dobitnik Nagrade Mojoj generaciji koju mu je Puhovski dodijelio za izniman doprinos dokumentarnom filmskom stvaralaštvu. 


Kako je obrazložio, premda je povijest dokumentarnog filma puna autora-aktivista, rijetki oni koji su aktivizam znali spojiti sa značajnim umjetničkim dosezima i, što je još važnije, estetskim istraživanjima, a Mograbi je jedan od tih njih. 


- Nagrada Mojoj generaciji za film Prve 54 godine priznanje je značajnom doprinosu borbi za pravednije društvo, društvo bez mržnje i rata, društvo ravnopravnijih ljudskih i nacionalnih odnosa, ocijenio je. 


U Kinu SC film "Ljubav oko svijeta" 


Od 20 sati u Kinu SC prikazuje se film "Ljubav oko svijeta" bračnog para Rostuhar, koji su na svom radnom medenom mjesecu tijekom godinu dana zabilježili 33 ljubavne priče, koje svjedoče o mnogim licima ljubavi i njezinoj univerzalnosti u raznim dijelovima svijeta. 


Prošle godine sudjelovali su na pitching forumu festivala, radionici usavršavanja koja se svake godine održava u sklopu programa ZagrebDox Pro. Nakon projekcije razgovarat će s publikom. 


Program uobičajeno počinje u 15 sati besplatnim projekcijama u Teatru &TD i MM centru, a u 16 sati u Kinu SC bit će prikazan film "Gunda", posljednje u nizu ostvarenja istaknutog ruskog redatelja Viktora Kosakovskog. 


"Kroz susrete s majkom krmačom, po kojoj je film i nazvan, dvije krave i jednom jednonogom kokoši redatelj na dirljiv način podsjeća na iskonsku vrijednost života", napominje se u najavi. 


Film je u Zagreb stigao nakon živahne festivalske turneje tijekom koje je osvojio niz priznanja, među kojima je i nagrada Cinema Eye te posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji. 


U 17 sati u Teatru &TD prikazuju se filmovi iz Regionalne konkurencije: kratkometražni "Prvi rođendan nakon apokalipse" Farah Hasanbegović te dugometražni "Kuća lutaka" Tudora Platona, koji će nakon projekcije filma osobno predstaviti film. 


Autorska večer posvećena Rajku Grliću 


Na istom mjestu u 18 sati održat će se autorska večer posvećena Rajku Grliću, predsjedniku ovogodišnjeg međunarodnog žirija ZagrebDoxa. Prikazat će se dva njegova filma po izboru Diane Nenadić, kratkometražni "Pitka voda i sloboda" (1999) te dugometražni "Svaka dobra priča je ljubavna priča" (2017), koji je korežirao uz Matjaža Ivanišina. 


U 21 sat slijedi film "Ljudi iz garaže" Natalije Yefimkine, koji prati fenomen života u garažama koji je zadesio brojne Ruse, dok će u isto vrijeme, ali u MM centru na programu biti "Temeljna jama" Andreja Grjazeva, film sastavljen od reportažnih snimki i videa s društvenih mreža kojima siromašni i obespravljeni ruski građani dižu glas protiv korumpirane Putinove vlade. 


Večernji termin na Ljetnoj pozornici Tuškanac rezerviran je za još jedan filma iz programa Triler Dox, na Sundanceu nagrađen "Bijeg" Jonasa Pohera Rasmussena koji, snimljen u animiranoj tehnici, otkriva užasavajuća iskustva izbjeglica iz Afganistana. 


Na samom kraju dana publiku, u 22 sata u kinu SC, očekuje dokumentarac "Agent krtica" Maite Alberdi o 83-godišnjaku na tajnom zadatku, koji je već osvojio niz priznanja i prvi je čileanski kandidat za nagradu Oscar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!