ZagrebDox završio dodjelom nagrada najboljima

19.06.2021.

20:23

Autor: Maroje Vučićević/Dnevnik/B.A./HRT

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski

Foto: Dnevnik / HRT

Naš najveći festival dokumentarnog filma, ZagrebDox, završio je večeras dodjelom nagrada najboljima. Nakon restrikcija zbog pandemije, festival se ove godine, s uglednim gostima i dobrom posjećenošću, polako vraća dobrim starim izdanjima...

"Veliki pečat" u međunarodnoj konkurenciji osvojio je dojmljiv dokumentarni film "Nizvodno prema Kinshasi" o žrtvama rata u Kongu.


- Zahvaljujem ZagrebDoxu što je uvrstio moj film u konkurenciju. Iznimno mi je drago što smo na ovako velikom festivalu mogli progovoriti o tako važnoj temi, rekao je Dieudo Hamadi (Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji).


U regionalnoj konkurenciji najboljim je proglašen šokantni autobiografski film o seksualnom nasilju "Moj ujak Tudor" Olge Lucovnicove.


- Pozdrav Zagrebu! Puno vam hvala na podršci. Velika mi je čast bila i samo sudjelovati, a zbog nagrade sam zaista sretna. To je poticaj za moj daljnji rad, rekla je Olga Lucovnicova (Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji).


Nagradu filmskih kritičara FIPRESCI zaslužila je Tiha Gudac za izbjegličku priču "Žica".


- Film se bavi zajednicom ljudi koji žive u kanjonu rijeke Kupe, gdje je postavljena žica zbog dolazaka migranata. Zapravo je to jedna pomalo poznata priča - mala zajednica protiv sustava, zajednica koja ima problem za koji ne postoji sluh, rekla je Tiha Gudac (nagrada FIPRESCI).


Iranka Firouzeh Khosrovani sve je dirnula svojom obiteljskom pričom u filmu "Obiteljska rendgenska snimka".


- Drago mi je što sam nakon 2015. ponovno ovdje s novim filmom. Oduševljena sam festivalom uživo tijekom pandemije, rekla je Firouzeh Khosrovani (posebno priznanje "Movies that matter").


Nagrada "Mojoj generaciji" pripala je angažiranom Izraelcu Aviju Mograbiju, čiji filmovi često govore o palestinsko-izraelskom sukobu.


- Mislim da svaki autor treba pronaći vlastiti rukopis, a ne kopirati druge. Važno je govoriti o onome što vam je važno, rekao je Avi Mograbi (nagrada "Mojoj generaciji").


- Ovo izdanje ZagrebDoxa, kako mi to volimo reći, je negdje između prošlogodišnjeg specijalnog izdanja i nekog starog normalnog, rekao je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski.


Nedjelja na ZagrebDoxu, kao i obično, prilika je da se pogledaju svi nagrađeni filmovi, kao i oni za koje je publika pokazala najveće zanimanje tijekom festivala.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!