14:24 / 23.12.2019.

Autor: Iva Hren/HRT

Zagrepčani snimili nagrađivani SF - u garaži!

Kadrovi iz filma "Slice of life"

Kadrovi iz filma "Slice of life"

Foto: - / -

Film je specifičan po tome što su u njemu sve makete i minijature, te je svojevrsna posveta "old school" montaži '80.-ih, kakve se danas rijetko koriste.
"Slice of life" je kratki SF snimljen u jednoj zagrebačkoj garaži, a osvaja nagrade na najprestižnijim svjetskim festivalima za kratki SF. Razgovarali smo s Dinom Juliusom i Lukom Hrgovićem koji stoje iza filma.

- Dobili smo ideju da napravimo kratki SF koji je smješten u svijetu "Blade Runnera", tom nekom futurističkom svijetu iz perspektive '80-ih jer su nam uzor bili filmovi poput "Aliena", "Terminatora", "Star Warsa". Općenito, filmovi koji su imali taj praktični pristup vizualnim efektima, kakvog u današnje vrijeme zapravo ne možeš uopće naći. Priča je bila jednostavna - htjeli smo napraviti priču o malom tipu koji je diler i živi u tom svom malom šugavom svijetu i očajnički pokušava pobjeći iz njega. Jedini način da pobjegne je da dođe do ulaznice za tzv. "nebesko otočje" gdje ga čeka bolji život i on će napraviti apsolutno sve što je u njegovoj moći da dođe do tamo. Zapravo, podtema filma je čovjekov moral - koliko si daleko spreman ići da dođeš do ostvarenja svog cilja, rekao je Dino.Film je specifičan po tome što su u njemu sve makete i minijature, te je svojevrsna posveta "old school" montaži '80-ih, kakve se danas rijetko koriste.

- Mi smo odlučili cijeli film potpuno napraviti samo s maketama, bez ikakve pomoći kompjuterskih efekata. Morali smo od početka naučiti kako napraviti sve te makete i kako ih snimiti. To je jako kompleksan proces. Da bi dobili neki dobar rezultat treba shvatiti kako postaviti rasvjetu, kako postaviti kameru itd. Trebalo nam je puno testova i puno pogrešaka dok nismo došli do dobrog rezultata, rekao je Luka.

Sve makete i minijature su Dino i Luka sami radili.

- Radili smo ih od raznih materijala koji su nam bili dostupni - plastika, drvo, razni dijelovi kompjutera, starih televizora, dodaje Luka.Cijela priča je trajala 4 godine, a veliki problem je bio novac. Tada su odlučili prikupiti ga putem Kickstarter kampanje.

- Napraviti Kickstarter kampanju je bila noćna mora. To je užasno kompleksni proces i s legalne strane i s kreativne jer moraš, kao prvo, prodati priču ljudima. Moraš reći što sve radiš, kako si to zamislio. Pokazali smo sve te makete jer smo imali drugačiji pristup cijelom filmu zbog tih maketa jer to danas nitko ne radi. I ljudima se sve to skupa svidjelo. Zaradili smo 82.000 $ na Kickstarteru, što je u 5% najuspješnijih kampanja za kratke filmove na cijelom svijetu, govori Luka.

- Novac je tu zapravo nebitan, više se radi o tom nekom vjetru u leđa, da to što radiš vrijedi i da imaš neko priznanje u stilu "mi ful lajkamo ovo što radite i nastavite", rekao je Dino.Na koji god festival da su dečki prijavili film, "Slice of life" redovito osvaja nagrade za najbolji kratki SF. S obzirom na planove kakve imaju, zagrebačku adresu mogli bi zamijeniti holivudskom.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!