18:28 / 02.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Zaklada: Neutemeljeno nam smanjuju potpore; Ministarstvo: Programi nekvalitetni

Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade "Čujem, vjerujem, vidim"

Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade "Čujem, vjerujem, vidim"

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Zaklada "Čujem, vjerujem, vidim" prozvala je Ministarstvo kulture i medija za neutemeljeno smanjenje sredstava, što je Ministarstvo ocijenilo namjernim širenjem dezinformacija, ustvrdivši da programi Zaklade zbog zastarjelosti i neinventivnosti ne pružaju potrebnu razinu kvalitete.

Upravitelj Zaklade "Čujem, vjerujem, vidim" Mirko Hrkač u priopćenju navodi da je Ministarstvo kulture i medija neutemeljeno smanjilo potpore toj Zakladi, zbog čega je, tvrdi, ona prisiljena prestati s aktivnostima na prilagodbi literature slijepim i slabovidnim osobama.


Tvrdi također da je Ministarstvo uklonilo program Zaklade s natječaja Javne potrebe u kulturi, potpora izdavanju knjiga, kroz koji je sufinanciran proteklih deset godina, inzistirajući da bude prijavljen na natječaj Pristup i dostupnost kulturnog sadržaja osobama s invaliditetom, mladima i djeci s teškoćama u razvoju, gdje nije dobio dostatan broj bodova te mu je dodijeljena umanjena potpora.


Tako sada slijepe osobe i od tako malo dostupne literature ostaju bez jednog dijela zahvaljujući Ministarstvu kulture i medija, a sve se događa u godini čitanja koju je proglasila Vlada, ističe Hrkač u priopćenju.


Ministarstvo: Programi nisu dovoljno kvalitetni


Iz Ministarstva na te tvrdnje odgovaraju kako je riječ o namjernom dezinformiranju medija i javnosti te ističu da programi te Zaklade već godinama, zbog zastarjelosti tehnologije i nedostatka inventivnosti ne pružaju potrebnu razinu kvalitete.


Napominju da je Ministarstvo unatoč tome, višekratno Hrkaču izlazilo u susret i imalo razumijevanje prema radu njegove Zaklade te je, unatoč negativnoj ocjeni povjerenstva zbog loše kvalitete prijedloga i problema s realizacijom do sad financiranih projekata, program Zaklade "Čujem, vjerujem, vidim" ipak i ove godine sufinanciran s 80 tisuća kuna putem Javnog poziva za pristup i dostupnost kulturnog sadržaja osobama s invaliditetom, mladima i djeci s teškoćama u razvoju.


Do ove godine kroz program potpore izdavanju knjiga Zakladi, Ministarstvo je godišnje dodjeljivalo oko 100 tisuća kuna za 60 do 100 novih naslova u daisy formatu, navode.


- Stoga nije istina da su ove godine sredstva manja za 40 % nego za 20 % u odnosu na prošlu godinu, s upozorenjem da je Zaklada za isti odobreni iznos sredstava svake godine smanjivala broj naslova. Prema navodu gospodina Hrkača koji je iznio u Kabinetu ministrice, taj isti program je sufinanciran i sredstvima grada Zagreba u iznosu od 150 tisuća kuna, dodaju iz Ministarstva.


Netočno je da je prijava Zaklade dostavljena na Poziv za financiranje javnih potreba u kulturi za programe potpore izdavanju knjiga zagubljena, a nije niti odbijena, premda nije udovoljavala formalnim uvjetima natječaja, tvrde iz Ministarstva.


Pojašnjavaju kako je, s obzirom na poseban angažman vezan za potrebe korisnika s posebnim potrebama, državni tajnik Ivica Poljičak obavijestio Hrkača da se prijava njegove Zaklade očekuje na posebnom, 2020. godine prvi put pokrenutom Javnom pozivu za pristup i dostupnost kulturnog sadržaja osobama s invaliditetom, mladima i djeci s teškoćama u razvoju.


Činjenica je da je prošle godine Zaklada odbijena na Pozivu za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s poteškoćama u razvoju jer je prijavio gotovo identičan program za koji je već dobio sredstva Ministarstva za tu godinu na potpori za izdavanje knjiga u iznosu od 100 tisuća kuna, napominje Ministarstvo.


Ministarstvo kulture i medija kontinuirano podupire djelovanje Zaklade "Čujem, vjerujem, vidim", što se očituje višegodišnjim financiranjem programa prijavljenih na javne pozive Ministarstva. Tijekom desetak godina ukupno je zakladi za potporu za izdavanje knjiga dodijeljeno 856 tisuća kuna, a za otkup knjiga 171.410 kuna, što ukupno iznosi 1.027.410 kuna, ističu iz ministarstva.


Vezano uz primjedbe Zaklade oko financiranja troškova hladnog pogona, honorara i udjela u plaći suradnika, iz Ministarstva ističu da su više puta Zakladu uputili da se prijavi na druge natječaje kao što su Zaklada za razvoj civilnog društva ili Ured za udruge ili na posebne natječaje financirane sredstvima Europskog socijalnog fonda koji su namijenjeni jačanju kapaciteta korisnika potpore i koji osiguravaju stabilno financiranje fiksnih troškova.


- Nažalost, gospodin Hrkač je takve prijedloge uvijek odbijao, inzistirajući isključivo na potpori Ministarstva kulture i medija, napominju.


Također, ističu, nije utemeljena ni teza da će zbog takve odluke Ministarstva slijepe i slabovidne osobe ostati bez literature, naglašavajući kako Ministarstvo redovito financira Hrvatsku knjižnicu za slijepe s 3,5 milijuna kuna svake godine, iz čega se financiraju knjige prilagođene slijepim i slabovidnim osobama.


- Gotovo četiri milijuna kuna, prošle i ove godine dodijeljeno je najkvalitetnijim programima prijavljenima upravo na Pozivu za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s poteškoćama u razvoju. Stoga je iznimno nepravedno prozivati Ministarstvo za nebrigu prema potrebama slijepih i slabovidnih osoba, zaključuju iz Ministarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!