19:20 / 07.06.2018.

Autor: HRT

Zambratija - prapovijesni šivani brod

Foto: amz.hr

Foto: amz.hr

Foto: - / -

Arheološki muzej Zadar i Arheološki muzej Istre danas otvaraju izložbu Zambratija – prapovijesni šivani brod. Izložba je postavljena u Arheološkom muzeju Zadar, a otvara se u 20 sati.
Arheološki muzej Zadar i Arheološki muzej Istre danas otvaraju izložbu Zambratija – prapovijesni šivani brod. Izložba je postavljena u Arheološkom muzeju Zadar, a otvara se u 20 sati.

Riječ je o gostujućoj izložbi Arheološkog muzeja Istre, kojom će biti  predstavljeni rezultati arheološkog istraživanja prapovijesne brodske konstrukcije rađene tehnikom šivanja, iz podmorja uvale Zambratija (Umag), datirane u razdoblje prijelaza iz brončanog u željezno doba. Podmorje uvale Zambratija je od 2008. godine postalo mjestom intenzivnih arheoloških istraživanja, osobito nakon otkrića prapovijesnih nalazišta.

Terenski rad na istraživanju ostataka prapovijesnog broda je izveden u razdoblju od 2008. – 2013. godine, nakon čega su uslijedila postterenska istraživanja koja su obuhvatila radove na različitim analizama konstrukcije, na izradi 3D modela te rekonstrukciji i restituciji brodskih linija.

Istraživanje je provedeno u okviru hrvatsko - francuske suradnje, između institucija Arheološkog muzeja Istre, Konzervatorskog odjela u Puli - Uprave za zaštitu kulturne baštine i francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS) - Centre Camille Jullian iz Aix-en-Provence.

Autori izložbe su: viša kustosica Arheološkog muzeja Istre - Ida Koncani Uhač, nautički arheolog dr. sc. Giulia Boetto iz francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja te konzervator – viši stručni savjetnik Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela u Puli – Uprave za zaštitu kulturne baštine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!