17:04 / 22.11.2018.

Autor: V.M./Hina/HRT

Zanimljive teme i gosti zagrebačkog MAKK-a

Lucija Ćustić Luce i Milan Majerović Stilinović

Lucija Ćustić Luce i Milan Majerović Stilinović

Foto: - / -

Međunarodna autorska kreativna konferencija (MAKK) upravo traje u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Okupili su se brojni kreativci iz svijeta glazbe, filma, medija, književnosti, ali i stručnjaci novih tehnologija i digitalnog poslovanja.
Međunarodna autorska kreativna konferencija (MAKK) upravo traje u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Okupili su se brojni kreativci iz svijeta glazbe, filma, medija, književnosti, ali i stručnjaci novih tehnologija i digitalnog poslovanja.

Jedna od zvijezda ovogodišnjeg MAKK-a je Guy Chambers, glazbeni producent i autorski suradnik Robbieja Williamsa s kojim je napravio niz hitova - Angels, Rock DJ, Feel, Let me entertain you, Strong. Zapažen je i kao suradnik ostalih zvijezda iz glazbene industrije, kao što su Kylie Minogue, Tom Jones, Diana Ross, James Blunt, Mark Ronson, Tina Turner.

Chambers je u Zagrebu govorio o svom autorskom radu i podijelio razmišljanja o budućnosti autora i autorstva, na offline i online terenu.

Domaća zvijezda prisutna na sceni već pedeset godina, Josipa Lisac, je u razgovoru 'Dnevnik jedne karijere', kojeg je vodio Saša Antić iz grupe TBF, govorila o svom jedinstvenom životnom i umjetničkom putu.

Jedan od govornika, Ian Moss, direktor javnih poslova British Phonographic Industryja, trgovinskog tijela britanske glazbe imao je predavanje Snaga britanske glazbene industrije u digitalnoj eri, koje je poslužilo kao uvod u panel diskusiju o novoj EU direktivi o autorskom pravu.

Održala se i panel diskusija 'Pjesme kao ogledalo vremena' s gostovanjem Zrinka Tutića, Magnifica i Hrvoja Horvata koji su govorili o značenju pjesama u različitim političkim i kulturnim kontekstima.

Diskusija 'Hrvatska glazbena i gaming industrija za globalno tržište', moderatora Luke Tralića Shota (Elemental), ugošćava uspješne kreativce iz IT i gaming industrije, među kojima će o specifičnosti i potencijalima gaming i glazbene industrije, ali i glazbe unutar gaminga govoriti, među ostalim, Damjan Mravunac i Ratko Filipović, dvojac iza kojeg je rad na glazbi i zvuku globalno uspješne igre SCUM domaće tvrtke Gamepires.

Bogati program za drugi dan konferencije

U petak se održava drugi dan konferencije koji je, u organizaciji Hrvatskog društva za autorsko pravo, rezerviran za panel diskusije i predavanja iz područja autorskog prava te aktualnih trendova u digitalnoj sferi intelektualnog vlasništva.

Govori se o 'blockchain' tehnologiji i autorskom pravu, odgovornosti novinara za neimovinsku štetu, organizacijama za kolektivno ostvarivanje prava u tržišnom natjecanju kao i odgovornosti pružatelja internetskih usluga (ISP-ova) za povrede autorskog i srodnih prava.

Među ostalim, priređeno je izlaganje o 'Odgovornosti za neimovinsku štetu novinara' pravnice specijalizirane za pitanja autorskog prava Katarine MatanovacKristina Delfin Kanceljak izlaže o 'Organizacijama za kolektivno ostvarivanje prava i tržišno natjecanje', a voditeljica poslijediplomskog studija 'Intelektualno vlasništvo', Romana Matanovac Vučković o Direktivi o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu.

Cjelodnevne aktivnosti zaključit će okrugli stol pod nazivom 'Blockchain i autorsko pravo' na kojem će, uz moderiranje Igora Glihe, sudjelovati Mladen Vukmir, Tihomir Katulić, Marko Jurić, Zvonko Kostanjčar i Tomo in der Mühlen.

Ministrica kulture na otvorenju MAKK-a o novim poreznim propisima

Drago mi je da je svake godine sve veći interes za MAKK, događaj koji je u prvom redu vezan uz glazbenu industriju, ali se obraća kreativcima u svim područjima kulturnih i kreativnih industrija i pokazuje koliki su vitalitet i snaga kreativaca i kreativnosti,  rekla je na konferenciji ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Vlade.

Podsjetila je na sve ono što je ministarstvo poduzelo u protekloj godini na području povezanom s kulturnim i kreativnim industrijama, među ostalim, upravo je izglasan novi paket  izmjene poreznih propisa.

Na našu inicijativu snižena je stopa PDV-a za isporuke samostalnih umjetnika s 25 na 13 posto, izjednačili smo stopu PDV-a za tiskana i elektronička izdanja knjiga i časopisa, a i četiri puta povećali sredstva za poduzetništvo u kulturi,  rekla je ministrica, dodavši da su prvi put uvedene i stipendije za vizualne umjetnike koji su, prema njezinim riječima, možda u najtežem položaju, s obzirom na naše tržište.

Iskoraci su napravljeni i u vezi sa Zakonom o audiovizualnoj djelatnosti: Postavili smo jako dobar model kako se baviti jednom kreativnom industrijom na malom tržištu. Svjesni smo određenih problema i velikih napada na HAVC, na što sam gledala kao na napad na sve nas koji se bavimo kulturnim djelatnostima, no donošenjem tog zakona potvrdili smo da stojimo iza tog sustava i dodatno smo ga ojačali,  ustvrdila je.

Dodala je da su prepoznati i trendovi današnjeg vremena, pa su među audiovizualne djelatnosti uključene video igre: Industrija je to koja u Hrvatskoj brzo raste i ponovno angažira veliki broj različitih kreativaca,  napomenula je minstrica.

Za iduću godinu je najavila planove koji bi trebali poboljšati status umjetnika, osobito mladih - u završnoj je fazi izrada nacrta zakona o umjetnicima i umjetničkoj djelatnosti, a očekuju se uvođenje još jednog niza mjera podrške i potpore za samostalne umjetnike.

Želimo stvoriti okvir koji će biti jednostavniji, poticajniji, koji će posebno prepoznati mlade autore koji danas izlaze na drugačije tržište rada,  dodala je.

U reviziju ide i Zakon o elektroničkim medijima, također osobito važan za glazbenu i audiovizualnu industriju, jer daje priliku da se čvrsto pozicioniraju kvote za hrvatske sadržaje u medijskom prostoru za glazbu i audiovizualne sadržaje.

Ministarstvo kulture i Vlada čvrsto podupiru i rasprave o reviziji Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu kako bi se zaštitio punopravni položaj autora i kreativaca i u novoj digitalnoj ekonomiji i kako ne bismo izgubili standarde koje smo postigli u analognom vremenu, rekla je Obuljen Koržinek.

Istaknula je i program financiranja projekata razvoja publike: Moramo se boriti i odgajati novu publiku u svim područjima umjetnosti, svi smo svjesni kakva glazba penetrira u naš javni prostor, moramo svjesno razvijati programe kojima ćemo upoznavati mlade s onim najvrednijim i najkreativnijim što stvarate,  poručila je brojnim sudionicima konferencije.

Pogledajte gostovanje Milana Majerovića Stilinovića iz ZAMP-a i glazbene umjetnice Lucije Ćustić Luce u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!