"Zapisivači: Pad" - film bjelovarskih srednjoškolaca

04.09.2020.

17:40

Autor: Marijana Kranjec/Sani Lukić/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

default error photo
Cijele ljetne praznike u film "Zapisivači: Pad" uložili su bjelovarski srednjoškolci predvođeni 16-godišnjim Petrom Klincem.
Neuobičajena konferencija za novinare u Bjelovaru! Novinari su na njoj bili statisti na završnom setu igranog filma "Zapisivači: Pad". Cijele ljetne praznike, a i više od toga, u film su uložili tamošnji srednjoškolci predvođeni 16-godišnjim Petrom Klincem.

Izdašna nagrada Gradskog muzeja za vrijednu knjigu. Prekretnica je to koja trojicu prijatelja stavlja na kušnju i dovodi u ponekad opasne situacije. 

- Onda zapravo do pola filma pratimo njih kako troše te novce, kakve ljude privlače oko sebe, što im se sve događa htjeli oni ili ne. Prema kraju filma sve postaje još gore, tri najbolja prijatelja se udalje jedan od drugog i tako. Kraj ne smijemo otkriti, kaže Petar Klinac, scenarist, redatelj i glumac.

Film "Zapisivači: Pad" korijene ima na satu informatike 6. razreda osnovne škole. Nakon brušenja vještina na filmskim radionicama, autor projekt razvija uz pomoć srednjoškolskih kolega.

- Ja sam upoznala Petra u Glazbenoj školi i onda je on mene pitao hoću li biti u filmu. Ja sam rekla može. Inače se bavim kazalištem cijelu srednju školu, tako da mi je poznato to područje, rekla je Karla Štefan, redateljica glume. 

- Pitao me Petar da glumim u njemu, ja sam pristao. Glumim drug dealera i to je to, kaže glumac Fran Sokač

- Ja sam Erik, igram ulogu strastvenog nogometaša koji zbog ozlijede mora premjestiti fokus na druge stvari. I što mu se onda dogodi? Zatim većinu filma pokušava svoje prijatelje vratiti na pravi put i malo ispraviti greške koje oni donose, otkriva glumac Vid Đođo.

Tema bliska vršnjacima, ali i dobrodošla za razmišljanje roditeljima, otvorila je mnoga vrata. Grad, policija, bolnica, pa i jedan poznati glumac, rado su se odazvali.

- Redatelj mi je dao dosta slobode da složim kadar kako hoću, pa jako puno kadrova izgleda onako kako sam ja htio. Ja mislim da izgledaju dobro, a ne znam baš za druge, to ćemo vidjeti na premijeri filma, kaže direktor fotografije Mate Pušić. A ona bi trebala biti do kraja mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!