18:25 / 10.06.2019.

Autor: Inja Svetl/V.M./Hina/HRT

Žarko Vijatović s Kožarićem i Gotovcem

-

-

Foto: - / -

U povodu 98. rođendana Ivana Kožarića, koji se obilježava 10. lipnja, u subotu je u zagrebačkom Muzeju suvremenu umjetnosti (MSU) otvorena izložba fotografija Žarka Vijatovića.
U povodu 98. rođendana Ivana Kožarića, koji se obilježava 10. lipnja, u subotu je u zagrebačkom Muzeju suvremenu umjetnosti (MSU) otvorena izložba fotografija Žarka Vijatovića.

Radovi izloženi pod nazivom 'Zagreb Pariz' posvećeni su druženju s Kožarićem u njegovom atelijeru, a predstavljena je i foto-monografija 'Grupa ViGo potencijalno važne aktivnosti', priča o neformalnoj umjetničkoj grupi čiji su jedini članovi Žarko Vijatović i pokojni Tomislav Gotovac.

Izložba će do 2. rujna biti otvorena u sklopu programa 'Laboratorij za oživljavanje'. Kustosica izložbe je Radmila Iva Janković, a vizualni identitet potpisuje Sanja Kuzmanović.

Pogledajte reportažu iz Vijesti iz kulture:

Žarko Vijatović rođen je 1952. godine u Washingtonu, završio je slikarski smjera na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, ali se od 1987. godine intenzivno bavi fotografijom.

Član je francuskog Maison des Artistes (umjetničke udruge) od 1994. godine. Priredio je desetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Francuskoj te sudjelovao u nizu skupnih izložbi. Dobitnik je Nagrade 'Ilford' za crno-bijelu fotografiju 1992. godine.

- Žarko Vijatović obilježio je hrvatsku suvremenu umjetnost spajajući, posredovanjem fotografije, dokumentarističku srast, arhivsku posvećenost i življenje umjetnosti, pomno prateći pojedine ključne protagoniste naše scene. Atmosfera prijateljske prisnosti, spontanosti i povjerenja koju potiče ili provocira svojom prisutnošću s neizostavnim foto-aparatom, otponac su novim akcijama, kojima Vijatović nije samo svjedok i dokumentarist nego ponekad i suautor, navodi se u popratnom tekstu.

U vrijeme kada otkriva fotografsku strast Vijatović, privučen alkemijskim prostorom, često posjećuje Kožarićev atelijer u Medulićevoj 12 te fotografira njegovo okruženje i samog umjetnika. U društvu Tomislava Gotovca, Vijatović u atelijer odlazi i početkom devedesetih i tada nastaje ciklus 'Skulptor i skulptura' fotoperformans u kojemu je golo tijelo Gotovca živa skulptura (ready-made) dok se Kožarić u bijeloj radnoj kuti pojavljuje kao otjelovljenje kipara, "mitskog demijurga". Kožarić i Vijatović druže se i u Parizu u prigodi Kožarićeve samostalne izložbe u Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris 2002. godine, ističe MSU.

Uz izložbu je predstavljena i Vijatovićeva opsežna foto-monografija Vijatovića 'ViGo potencijalno važne aktivnosti' koja na više od 340 stranica donosi priču o neformalnoj umjetničkoj grupi čiji su članovi Vijatović i Gotovac.

Kroz 230 fotografija, te tekstove Leile Topić, urednice publikacije, Feđe Vukića i Branka Franceschija, kao i razgovor koji je s Vijatovićem vodila Danka Šošić, suurednica i autorica oblikovanja, predstavljen je veliki dio aktivnosti grupe, kontekst njezina djelovanja te je dosljedno prenesen karakter te specifične umjetničke kolaboracije, navodi MSU.

- Jedan dan smo se šetali ulicom, dobro se sjećam. Tom je rekao: Mi bi trebali osnovati grupu, a ja sam ispalio ko iz puške: ViGo. Onda sam mu objasnio akronime naših prezimena: Vijatović i Gotovac i poveznicu s Jeanom Vigoom. Jer ono što smo mi u tom trenutku osjećali temeljilo se na Tomovoj tvrdnji da je sve art, da je sve film, izvadak je iz razgovora suurednice monografije Danke Šošić i Vijatovića.

O izložbi 'Zagreb – Pariz' Žarka Vijatovića, ali i uvrštavanju rada Ivana Kožarića u zbirku njujorške MoMA-e u emisiji Kultura s nogu razgovarali smo s višom kustosicom MSU-a Ivom Radmilom Janković:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!