Zašto je 'Jane Eyre' jedan od najutjecajnijih engleskih romana svih vremena?

11.10.2018.

21:02

Autor: V.M./K.L.V./HRT

Tatjana Jukić

Tatjana Jukić

Foto: - / -

Neprikladno je bilo da je tako strastven roman napisala žena, no ta činjenica ne samo da nije spriječila ljude da ga čitaju, nego ih je zaintrigirala da ga čitaju još više – sasvim dovoljno za uvod u analizu tog djela Charlotte Brontë.
Neprikladno je bilo da je tako strastven roman napisala žena, no ta činjenica ne samo da nije spriječila ljude da ga čitaju, nego ih je zaintrigirala da ga čitaju još više.

Kako je roman 'Jane Eyre' odmah po objavljivanju postigao izniman uspjeh, ali i izazvao javnu sablazan? Upravo je ta 'neprikladnost', odnosno autorski potpis jedne žene, povećala njegovu popularnost.

Pogledajte ulomak iz romana u režiji ekipe emisije Što je klasik?:


Zašto je baš taj roman autorice Charlotte Brontë jedan od najutjecajnijih engleskih romana svih vremena, u emisiji Što je klasik? govorila je anglistica, profesorica Tatjana Jukić. Emisiju Što je klasik? emitiramo utorkom na HRT3, a pratiti je možete na Facebooku i multimedijskoj usluzi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!