Zašto je Tolstojevo Uskrsnuće i danas aktualno

04.04.2018.

17:13

Autor: V.M./K.L.V./HRT

default error photo
Svi znaju za nezaboravne Tolstojeve heroine, Anu Karenjinu ili Natašu Rostovu. No, znate li da je glavna junakinja romana Uskrsnuće, Katjuša Maslova, jedna od najpotpunijih junakinja ruske književnosti uopće?
Svi znaju za nezaboravne Tolstojeve heroine, Anu Karenjinu iz istoimena romana ili za Natašu Rostovu iz Rata i mira. No, znate li da je upravo glavna junakinja romana Uskrsnuće, Katjuša Maslova, nepravedno zanemaren Tolstojev lik, jedna od najpotpunijih junakinja ruske književnosti uopće?

Također, u usporedbi s Ratom i mirom ili Anom Karenjinom, Uskrsnuće je Tolstojev roman koji je pao u zaborav, a u njegovo doba bio mu je najuspješniji i najprodavaniji. Istodobno je zbog njega isključen iz Ruske pravoslavne Crkve.

Zašto je bio revolucionaran? Je li danas aktualniji nego ikad? Kakve veze ima s kršćanskom sektom Duhoboraca? I kako ga je jedino njegova golema slava spasila da ne završi u zatvoru zbog žestokih kritika carske Rusije? - o tome smo u emisiji Što je klasik? razgovarali s rusisticom Danijelom Lugarić Vukas.

Emisiju Što je klasik?, koju emitiramo svaki drugi utorak na HRT3, možete pratiti na usluzi HRTi te na Facebooku, a ekranizaciju romana Uskrsnuće, koju prikazujemo u sklopu velikog Ciklusa filmova braće Taviani pogledajte u četvrtak, 5. travnja, na HRT3 od 22.45h.

Film je dobitnik nagrade Golden St. George na 24. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu. U drami snimljenoj prema romanu 'Uskrsnuće' Lava Nikolajeviča Tolstoja glume Stefania Rocca, Timothy Peach, Marie Baumer i drugi. Scenarij i režiju potpisuju Paolo i Vittorio Taviani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!