16:50 / 16.11.2020.

Autor: Hina/V.M./HRT

Zašto nema natječaja za poticanje književnih djela i prijevoda?

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Četiri strukovne udruge reagirale su na neobjavljivanje javnog poziva za poticanje književnih djela i prijevoda, ističući kako se time diskriminiraju autori koji su objavili u 2019. Resorno ministarstvo odgovara da natječaj nije proveden zbog pandemije.
Četiri strukovne udruge pisaca i književnih prevoditelja reagirale su na neobjavljivanje javnog poziva za poticanje književnih djela i prijevoda, ističući kako se time diskriminiraju autori koji su svoja djela objavili u 2019. godini te apeliraju da se natječaj hitno raspiše, a resorno ministarstvo odgovara da natječaj nije proveden zbog pandemije..

Hrvatsko društvo pisaca
(HDP), Društvo hrvatskih književnika (DHK), Društvo hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP) i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (HDKDM) neobjašnjivim i nedopustivim smatraju odluku Ministarstva kulture i medija da u ovoj godini preskoči objavljivanje tog natječaja jer se time, kako ističu, diskriminiraju pisci i prevoditelji koji su objavili svoja djela u 2019. godini.

- Neugodno smo iznenađeni odlukom Ministarstva kulture i medija da se ove godine ne raspiše Javni poziv za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog i prevodilačkog stvaralaštva u protekloj godini, i to u godini u kojoj su umjetnici posebno pogođeni i egzistencijalno ugroženi zbog situacije s pandemijom uzrokovanom koronavirusom i potresom u Zagrebu, ističu u pismu upućenom ministrici Nini Obuljen Koržinek.

Ministarstvo: Natječaj nije proveden zbog pandemije

- Javni poziv za poticanje književnih djela i prijevoda u 2019. godini bio je pripremljen u redovitom roku no zbog pandemije nije proveden, ističe Ministarstvo kulture i medija te podsjeća da su provedeni svi ostali redoviti natječaji pa tako i oni za književno-nakladničku djelatnost.

Javni poziv za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog i prevodilačkog stvaralaštva u protekloj godini Ministarstvo ove godine nije uspjelo organizirati i provesti uslijed pandemije, iako je bio pripremljen u redovitom proljetnom roku.

- Naime, s obzirom na odustajanje nekih institucija koje su sudjelovale u procesu ocjenjivanja bilo je potrebno provesti dodatne konzultacije oko načina vrednovanja i uspostave kriterija, odgovorilo je Ministarstvo na upit Hine da prokomentiraju reakciju četiriju strukovnih udruga na odluku o tome da se u ovoj godini preskoči objavljivanje natječaja.

Ministarstvo će, poručuju, "provesti konzultacije sa strukovnim udrugama kako bi se redefinirali uvjeti i uspostavili transparentniji kriteriji za dodjelu sredstava".

Iz Ministarstva ističu da je u tijeku vrednovanje prijava pristiglih na Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2021. godini, koji je bio raspisan u redovnom roku i "kojim se najdirektnije pomaže rad književnika i prevoditelja na konkretnim vrijednim književnim i prevoditeljskim projektima".

- I svi drugi oblici podrške Ministarstva kulture i medija književno-nakladničkoj djelatnosti čiji su autori i prevoditelji iznimno važni dionici, provode se redovnom dinamikom te se tako književnicima i prevoditeljima osiguravaju uvjeti za neometani rad i za redovite naplate honorara, poručuju iz Ministarstva, naglašavajući da je od 9. do 15. studenoga umjesto uobičajenoga Interlibera proveden projekt Knjiga svima i svuda.

Strukovne udruge: Ispraviti nepravdu i hitno raspisati poziv

Ovim su natječajem, napominju, potencijalno obuhvaćeni i autori vrijednih ostvarenja koji ne mogu aplicirati ni na koji drugi natječaj jer su izvan kategorija koje su na natječajima obuhvaćene, poput nagrađivanih pisaca u statusu studenata ili uglednih pisaca u mirovini.

Piscima i književnim prevoditeljima program je značajan i zbog financijskoga dijela i zbog vrijednosnog isticanja vrhunske književnosti i vrhunskih prijevoda, što pridonosi njihovoj boljoj vidljivosti i utječe na širenje i senzibilizaciju publike.

Predstavnici četiriju strukovnih udruga apeliraju stoga da se javni poziv hitno raspiše te ‘ispravi nepravda koja bi, njegovim izostavljanjem, bila počinjena piscima i prevoditeljima i izvrsnim djelima koja su obilježila 2019. godinu’.

Apel objavljen na internetskoj stranici HDP-a potpisuju predsjednik HDP-a Zoran Ferić, predsjednik DHK-a Zlatko Krilić, predsjednica DHKP-a Ana Badurina i predsjednica HDKDM-a Snježana Babić Višnjić.

Reakcija književne struke na neobjavljivanje potpora

Ministarstvo: Ostali redoviti natječaji provedeni

Ministarstvo podsjeća da su provedeni i ostali redoviti natječaji poput Javnoga poziva za otkup knjiga za narodne knjižnice, potporu izdavanju knjiga, časopisa i elektroničkih publikacija te organizaciju književnih manifestacija i književnih programa u knjižarama te Javnoga poziva za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2021. godini, a osigurana su i sredstva za isplatu naknada autorima na temelju prava javne posudbe.

- Brzom reakcijom Ministarstva kulture i medija proveden je i niz mjera kojima je osigurano da umjetnici, uključujući književnike i prevoditelje, uslijed nemogućnosti ili poteškoća u obavljanju umjetničke djelatnosti, ostvare barem dio planiranih sredstava, ponajprije putem direktnih naknada umjetnicima koje su isplaćivane tijekom proljetnih mjeseci, zatim kroz sredstva koja su isplaćena umjetnicima kroz njihove strukovne udruge, ali i kroz upute za prilagodbu svih programa novim uvjetima te uz inzistiranje na isplatama honorara domaćim autorima, ističu iz Ministarstva.

Podsjećaju da je objavljen i Javni poziv za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja u svim kulturnim djelatnostima (audiovizualnim, izvedbenim, književnim i prevoditeljskim te vizualnim), čiji je cilj također u novonastalim uvjetima omogućiti umjetnicima da nastave raditi i provoditi svoju književnu i prevoditeljsku djelatnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!