Zastoj na "Okretištu" splitskog HNK

03.02.2023.

20:28

Autor: Maja Njirjak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Zastoj na "Okretištu" splitskog HNK

Zastoj na "Okretištu" splitskog HNK

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Iako je često slučaj da neke predstave nakon premijere imaju izvedbe koje se mogu nabrojiti na prste jedne ruke, priča o predstavi ''Okretište'' u medijima je dobila nazivnik 'skandal'. Naime, u prosincu, uz premijeru u splitskom HNK, imala je ukupno tri izvedbe, a do daljnjega je nema na rasporedu.

Iako je premijera ispraćena ovacijama - na ''Okretištu'' splitskog HNK - zastoj. Čelni čovjek kazališta ističe - gužva je s linijama u redovitom repertoaru, no sve "vozi" prema rasporedu.

- Naravno da ćemo sad u ovoj sezoni odigrati i određeni broj predstava da bi zadovoljili našu pretplatu, dakle nikakve insinuacije oko neke zabrane predstave nema. To je dobra predstava, predstava iza koje stoji cijeli ansambl glumački, tehnički, propaganda i predstava će se igrati i moram uhvatiti malo smijeha - kako se od slona može napraviti muha i obrnuto, rekao je Srećko Šestan, intendant HNK Split.

No autoru nagrađivanog romana prema kojem je predstava zaživjela na pozornici ništa smiješno nije.

- Mogao sam birati kazalište jer je knjiga dobila nagradu Meše Selimovića, gdje ću ju dati i dao sam u HNK Split. Sad bi dobro razmislio, kaže Damir Karakaš, autor romana ''Okretište''.

- Predstava nije igrala ni prvi mjesec, neće ni drugi, ni treći ni četvrti, vjerojatno ni 5 mjesec. Ja razumijem kad se dogodi ponekad debakl u kazalištu i da se odigraju 2,3 predstave i nema ništa dalje, ali ovdje je bio jako dobar kritički odjek, pozitivan, dodaje. 

Kuloari, da je problem u crvenim tračnicama u obliku slova U ili nekima problematičnog teksta, stigle su i do autorskog tima. Uz scenografsku i autorsku slobodu, redatelj poručuje:

- Ja sam se jučer čuo sa intendantom HNK-a gospodinom Srećkom Šestanom koji me je uvjeravao da sve medijske spekulacije su isprazna priča o nekoj eventualnoj ideološkoj i političkoj cenzuri i obavijestio me da je razlog neigranja predstave tehničko repertarne prirode, rekao je Dino Mustafić, redatelj predstave ''Okretište''.

Prozvalo ih se i zbog reklame, no kako reklamirati nešto čega nema. S druge pak strane autori sada ironično razmišljaju o nastavku ili promjeni naziva u ''Ukretište''.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!