12:54 / 17.01.2018.

Autor: Ana Anzulović / V.M.

Zatvara li se Muzej automobila Ferdinand Budicki?

Valentino Valjak

Valentino Valjak

Foto: - / -

Unatoč velikom zanimanju posjetitelja za Muzej Budicki, krajem veljače taj će muzej biti, čini se, zatvoren. Udruzi koja ga vodi dug je narastao na oko 500 tisuća kuna, zbog čega se provodi ovrha.
Kada je prije četiri i pol godine na prostoru bivše tvornice Pluto otvoren muzej automobila, Zagreb se napokon pridružio europskim metropolama koje se mogu pohvaliti takvim projektom.

Unatoč velikom zanimanju posjetitelja za izloške, stvari su pošle krivo. Potkraj veljače Muzej automobila Ferdinand Budicki, bit će, prema svemu sudeći, zatvoren. Dug udruge koja ga vodi s kamatama narastao na oko 500 tisuća kuna, zbog čega se sada provodi ovrha.

Komunalno redarstvo je jučer krenulo u akciju - skidaju se vizuali koji tamo stoje 5 godina. Skidaju table i putokaze jer za njih nemamo dozvolu. To je istina, ali to su neki pritisci koji se nastavljaju,  kaže Valentino Valjak, predsjednik udruge Oldtimer klub Ferdinand Budicki.

Zbog nepodmirenih režija i naknade za korištenje gradskog prostora, udruga će morati napustiti atraktivnu lokaciju, najavljuje, pak, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić: Uredit ćemo prostor i naći čovjeka koji će to kompetentno, stručno i s ljubavlju voditi - Muzej Ferdinand Budicki ide dalje,  poručio je Bandić, a pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić je dodao: Kao što znate tamo je naš Ured za upravljanje hitnim situacijama, tamo su neke udruge s područja socijalne skrbi, a tamo je i muzej. Nadamo se da će muzej ostati, ali sa novim vodstvom.

Za 2017. godinu udruga je trebala dobiti 240 tisuća kuna, od čega je nepovratnih 100 tisuća odobrilo Ministarstvo znanosti. Novac se zbog blokade vratio u proračun. Probleme u financiranju stvara i to što Ferdinand Budicki nije registriran kao muzej, već kao udruga koja se snalazi kako zna od početka projekta – objašnjava Valentino Valjak: Od građevinskih radova, preko milijun kuna koje se ne priznaju, preko 18 tisuća djece u ovih 5 godina, koja se ne doživljavaju - kad kažem da se ne doživljava, mislim na to da, ako dobivate kao što smo mi dobivali prve 3 godine po 30 tisuća kuna za pogon od 360 dana i na kraju nam je taj novac oduzet i stopiran zbog blokade računa, onda ste dovedeni do toga da sami odustanete.

Ali nema odustajanja, barem za sada jer stiže Noć muzeja u kojoj će, 26. siječnja, vrata muzeja ostati otvorena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!