Zatvaranje kina Europa: što nakon 11 godina?

27.05.2019.

11:23

Autor: Tamara Džebić Šaljan/V.M./Hina/HRT

default error photo
Programom 'Doviđenja, kino Europa!' to kino zaokružuje zajedničkih 11 godina s vjernom publikom: u velikoj dvorani posljednji tjedan vrte se četiri kultna ostvarenja, a ekipa Vijesti iz kulture istražila je što će se dalje događati s programima.
Programom 'Doviđenja, kino Europa!' to zagrebačko kino Europa ovaj se tjedan pozdravlja sa svojom publikom, s obzirom na to da se 1. lipnja zatvara na neodređeno vrijeme i predaje u posjed Gradu Zagrebu.

Oproštajnim programom kino Europa zaokružuje zajedničkih 11 godina s vjernom publikom. U velikoj dvorani posljednji tjedan prikazuju se četiri doista kultna ostvarenja, a ekipa Vijesti iz kulture istražila je što će se dalje događati s programima ovog, Zagrepčanima omiljenog kina:

Ovim kinom godišnje je prošlo stotine tisuća nogu, a danas samo rijetki ulaze platiti račun na polurazmontiranom šanku. Jedino je ovo kinu u centru Zagreba koje od subote na neodređeni rok zatvara svoja vrata i počinje s obnovom. 11 godina kinom je upravljao Zagreb film festival.

- Nas silno raduje činjenica da smo oformili malu dvoranu Müller i da smo je nazvali po čovjeku koji je izgradio ovo kino. Pokrenuli smo i naš novi festival za djecu Kino Kino, i to je za djecu bio prvi odlazak u kino. Radovalo nas je što smo gradili publiku i što je publika cijelo vrijeme to prepoznavala, ističe Boris T. Matić iz organizacije Zagreb film festival.
Gradska uprava ipak zatvara kino Europa od 1. lipnja
Što će se nakon obnove događati s Kinom Europa ne znamo, no hoće li programi koji su punili ovu prekrasnu dvoranu pronaći neko drugo platno na nekom drugom mjestu.

- Mi ćemo nastaviti raditi kao i dosad, naravno u izmijenjenim uvjetima. Imamo nekakva rješenja. Zagreb film festival ćemo vjerojatno morati produžiti jer će nam trebati više dana. Kino Europa se ne može zamijeniti, ali pokušat ćemo neke od projekata koje smo osmislili proteklih deset godina izvesti na nekim drugim mjestima, najavljuje Matić.

Nakon svega za sada samo ostaje prašnjava figura kao podsjetnik da je program ovog kina osim publike prepoznala i mreža europskih kina dodijelivši mu nagradu za najbolji europski program.

Iz kina Europa kažu kako oproštajnim programom svečano zaokružuju zajedničkih jedanaest godina s publikom i svoj posljednji tjedan u kinu provode s aktualnim i važnim filmovima te raznim događanjima.

- U velikoj dvorani prikazat će se četiri kultna ostvarenja, počevši od tjeskobnog trilera 'Nadnica za strah' Henrija-Georgesa Clouzota koji je 1953. godine nagrađen Grand Prixom u Cannesu i Zlatnim medvjedom u Berlinu. Beznadnost ljudske egzistencije, ali i malovrijednost života u kapitalizmu, uzbudljivo su prikazani u priči o četiri pustolova koji se prihvate opasnog posla prijevoza eksplozivne tekućine do naftnih izvora udaljenih nekoliko stotina kilometara, ističe se u najavi. 

Nadahnut slavnom sudskom dramom 'Dvanaest gnjevnih ljudi', i Branko Bauer u filmu 'Licem u lice' donosi angažiranu i društvenokritičku priču, koja je nagrađena trima glavnim nagradama na Pulskom festivalu 1963. Radnja filma, koji je na rasporedu u utorak, događa se na partijskom sastanku koji je sazvan zbog jednog buntovnog radnika i anonimnog pisma u kojem se kritizira direkcija poduzeća.

Slijedi film 'Ubiti pticu rugalicu', nastao prema kultnom romanu Harper Lee, koji je na film prebacio redatelj Robert Mulligan. Priča prati odvjetnika Atticusa koji je dobio najteži zadatak u Alabami: obraniti crnog mladića optuženog za silovanje bijele žene. Drama o međurasnim sukobima na američkom jugu sredinom tridesetih bila je nominirana 1963. godine za sedam Oscara, a jedan od njih dobio je Gregory Peck za portret hrabrog pojedinca u borbi protiv rasističkog aparata i netrpeljivih južnjaka.

Dok je filmske programe u kinu Europa 2008. otvorio film 'Požuda, oprez' Anga Leeja, 30. svibnja će ga zatvoriti ostvarenje podjednako znakovitog naslova – 'Posljednja kino predstava' Petera Bogdanovicha. To je nostalgična drama o odrastanju u teksaškom gradiću u pedesetim godinama koji odumire ekonomski i kulturno, no još je čarobno mjesto za par srednjoškolaca, koje tumače, između ostalih, Jeff Bridges i Cybill Shepherd. Sve radosti i uzbuđenja odrastanja doći će kraju kad ih sustignu životne nedaće i kraj bezbrižnog doba simbolički će obilježiti i zatvaranje lokalnog kina. Film je osvojio dva Oscara i Zlatni globus 1972. godine.

Filmove će prije projekcija predstaviti filmski kritičari Mario Kozina, Diana Nenadić i Nenad Polimac.

Posljednji tjedan u kinu Europa obilježit će se i u dvorani Müller - filmovima iz programa Moj prvi odlazak u kino te uz film 'Moj život' s Jamesom Deanom (2017.) iz programa Queer MoMenti u organizaciji udruge Domino te projekcijom filmova okupljenih u programu 'Crna Amerika' nezavisnog umjetnika i redatelja Kevina Jeromea Eversona.

Nakon retrospektiva u Muzeju Whitney, Tate Modern, Centru Pompidou, Viennaleu i Festivalu u Rotterdamu Multimedijalni institut organizira prvo predstavljanje Eversonova opusa u Hrvatskoj, uz prisutnost autora čiji opus čine angažirani filmovi koji na velika platna donose svakodnevicu uglavnom podzastupljene radničke klase Afroamerikanaca.

Posljednji dan rada kina organizira se i druženje uz filmove, glazbu i otvorena vrata: I to je to. Nema više. Vidimo se u kinu Europa još ovaj tjedan. Dođite na posljednje predstave i ispratite vaše omiljeno kino u neizvjesnu budućnost, poručuju iz tog zagrebačkog kina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!