18:18 / 25.08.2020.

Autor: Sanda Dičak/Jana Haluza/Dnevnik/HRT

Zatvorene 71. Dubrovačke ljetne igre

-

-

Foto: - / -

Posljednjeg dana dodijeljene su nagrade "Orlando" Hrvatske radiotelevizije za najbolja umjetnička ostvarenja, a Igre završavaju opernom gala večeri.
Završnim gala koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a s opernim prvacima Lanom Kos i Željkom Lučićem došao je kraj 71. Dubrovačkim ljetnim igrama. Posljednjeg dana dodijeljene su nagrade "Orlando" Hrvatske radiotelevizije za najbolja umjetnička ostvarenja.

Naš najstariji ljetni festival nije zaustavila ni pandemija koronavirusa, ali je ipak utjecala na tehničke detalje. Tako je znatno smanjen proračun festivala, a i programe je gledalo upola manje publike, zbog preporučenog razmaka između sjedalica. No to nije utjecalo na vrhunske rezultate koje je ovaj povijesni festival i u svojem 71. izdanju u ovoj kriznoj godini ostvario. Ukupno 50 glazbenih, dramskih, plesnih i folklornih izvedbi u 47 festivalskih dana dokaz je da se i u doba krize festival ovoga opsega može održati.Dramski umjetnik Rade Šerbedžija te trubljač i skladatelj Petar Obradović dobitnici su nagrade "Orlando, koju je za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom dijelu programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara dodijelio HRT u atriju dubrovačke palače Sponza.

- Ja sam prezadovoljan kako su izveli moja djela. Ovaj trio Eusebius to je bilo sjajno, sjajno. Kvartet Papandopulo ja ne znam skladatelja koji bi bio nesretan takvom izvedbom. Nešto bolje ne može bit izvedeno. I na kraju koncert još s dubrovačkim glazbenicima, mojim ljudima, prijateljima, divota, rekao je Obradović. 

Orlanda za dramu dobio je Rade Šerbedžija za ulogu Georgea u gostujućoj predstavi "Tko se boji Virginije Woolf" kazališta Ulysses i beogradskog Dramskog pozorišta.

- Zahvaljujem se na ovoj nagradi jer je to jedna od najljepših nagrada. Dubrovnik je jedna od najsvjetlijih pozornica, rekao je Šerbedžija.

A grand prix Orlando za sveukupan doprinos festivalu HRT je dodijelio Dubrovačkom simfonijskom orkestru koji od osnutka festivala sudjeluje u glazbenom programu Igara i s Igrama nastavlja plesti neraskidivu glazbenu priču. U glazbenom programu obilježena je Beethovenova velika obljetnica, sviralo se Papandopula, svjetske, ali i malo više domaće skladatelje.

Otvorene su neke nove ambijentalne pozornice u skrovitim dijelovima grada.

- Na neki način nam je ova pandemija omogućila jedno drugačije promišljanje festivala, drugačije promišljanje njegove ambijentalnosti, bilo je puno šetalačkih predstava i bilo je puno intimnih predstava, rekao je Saša Božić, pomoćnik intendantice DLJI za dramski program.

71. Dubrovačke ljetne igre prostrujale su gradom kao maestral. Uspjele su umjetnošću ispunit grad pritisnut pandemijom. Prilagoditi se nastaloj situaciji. Iako nije bilo stranih zvijezda, festival se oslonio na domaće umjetnike koji su se u izazovu pandemije i epidemioloških uputa ipak uspjeli nametnuti  kvalitetom izvedbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!