18:39 / 24.03.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Zavirite u imaginarni laboratorij informacija

Imaginarni laboratorij informacija

Imaginarni laboratorij informacija

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Što se krije iza nepostojeće poveznice do 'svega o svemu'? Naziv u formi internetskog 'linka' https://www.allabouteverything.org zapravo je naslov izložbe – instalacije autorice koja već neko vrijeme likovnim jezikom dočarava različite fenomene ondje gdje se dodiruju znanost i tehnologija.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska bila je u Galeriji SC u Zagrebu gdje su ih dočekale autorica rada https://www.allabouteverything.org Iva Ćurić i kustosica izložbe Tereza Teklić:

Mistično, provokativno, upozoravajuće, a opet duhovito…Tako je mlada umjetnica Iva Ćurić, inače asistentica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, predstavila svoju instalaciju, zapravo jednu vrstu imaginarnog laboratorija informacija. Ime je dobila po linku koji ne postoji.


- Link se zove https://www allabouteverything.org. To je zaista nepostojeći link gdje vi klikom na njega dolazite do ničega. Ne vodi vas nikamo i zapravo vam je onemogućen pristup internetu. Naziv mi se čini istovremeno duhovit, a s druge strane ima i tu neku kritičnu poruku gdje zapravo na jednom ovakvom stolu vi ne dolazite do onih realnih informacija, objašnjava Iva Ćurić.

I upravo je informacija u središtu njezina umjetničkog istraživanja.


- Polazište tog istraživanja i razmišljanja bila su pitanja poput: što je u stvari informacija, tko daje te informacije, tko širi informacije, tko na kraju može provjeriti istinitost informacija koje se nalaze na Internetu, napominje kustosica Tereza Teklić.

Tereza Teklić

Tereza Teklić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Fenomenu autorica prilazi kao konzumentica informacija u potrazi za odgovorima. Pomalo neočekivano joj u tome pomaže ili odmaže jedan davni oblik upravljanja informacijama.


- Preuzimam oblike nekadašnjih kontrolnih stolova iz prošlog sustava koji su danas zamijenjeni isključivo digitalnim upravljanjem informacijama kroz svojevrsne ekrane koje svi poznajemo jer ih naprosto konzumiramo; međutim znamo da su ti kontrolni stolovi prilično precizni u svojim upravljanjima, funkcijama, i znamo da su se kroz povijest događale različite katastrofe doslovno pritiskom na krivo dugme, ističe Iva Ćurić.

Imaginarni laboratorij informacija

Imaginarni laboratorij informacija

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Svojim crtežima na stolu pokušava dočarati jednu vrstu kaosa, odnosno neshvaćanja informacija kojima smo svakodnevno izloženi na društvenim mrežama i općenito na Internetu.


- Na samom vizualu stola, koji je izrađen u tehnici UV printa na aluminijskim pločama, kroz koncept se bavim crtežom koji je svojevrsno 'strgan', odnosno izobličen, gdje vi i upute koje postoje na stolu ne možete determinirati niti ih smjestiti u neki realan obrazac koji vam daje uputu za neko pravilno korištenje. Na samom stolu postoji nekoliko ekrana koji prikazuju natpise koje sam preuzimala preko internetskih stranica koji su najčešći nazivi koje susrećemo, nastavlja Iva Ćurić.

Iva Ćurić

Iva Ćurić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Koliko je ova tema važna i zanimljiva najbolje pokazuju statistički podaci s početka ove godine.


- Oko 59 posto svjetske populacije se koristi mobilnim uređajima, 60 posto ima pristup Internetu, nekakva dnevna razina korištenja Interneta je oko 7 sati što vam na tjednoj bazi ispada dva puna dana, nabraja kustosica Tereza Teklić.


Postoci koji šokiraju, a uz to - i dalje su u porastu. Izložba Ive Ćurić inspirira na vlastiti doživljaj tog fenomena - traženje odgovora, i smisla.

Imaginarni laboratorij informacija

Imaginarni laboratorij informacija

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!